În ordinul de ministru emis, luni, se arată că „se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, nr 5663 din 15.12. 2003”.
În 30 iunie, CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luată cu 34 de voturi “pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia în 15 iulie, astfel că lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.
Fostul premier a scris, pe Facebook, că a contestat decizia de plagiat pentru că este una ”pur politică a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei. Ponta susţine că va câştiga în instanţă dacă ”mai există în România stat de drept”.
”Bineînţeles ca am contestat decizia pur politică a noului Ministru al Educaţiei Mircea Dumitru – de fapt preţul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a plătit pentru a ocupa timp de câteva luni scaunul din Guvern (fostul ministru Curaj nu a acceptat să calce în picioare toate legile pentru a-şi păstra funcţia)! Eu sunt convins că într-o ţară terorizată de Propaganda şi Sistemul Securist, există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi să-mi dea dreptate (cum a făcut deja ICCJ prin sentinţa definitivă din 2014). (…) Dacă există stat de drept în România, voi câştiga (din nou) în instanţă, iar instructorii de pionieri vinovaţi de asemenea abuzuri trebuie să plătească pentru asta!”, a scris Ponta.
În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare„.
Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universităţii Bucureşti.
Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.
În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.