Examenele de admitere în clasa a cincea, organizate de unele Colegii Naționale, ar putea face obiectul unor modificări viitoare, anunță ministrul Educației, Daniel David. Tema a fost abordată anterior, în 2022, de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a propus desființarea acestor examene, pe care le considera nepotrivite pentru copiii de vârstă mică. Totuși, propunerea fostului ministru nu a fost concretizată.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Educației, Daniel David a arătat că aceste examene se numără printre subiectele cu privire la care primește numeroase solicitări din partea publicului și a specialiștilor.
„Atenția mea, în cea mai mare parte a timpului la minister, nu vreau să dau un procent, dar, dacă m-ar forța cineva, cred că 80-85% din timp este pe preuniversitar. Este și cea mai mare subcomponentă, și cu multe probleme. Așa cum am spus, nu am de gând să fac în această perioadă să fac schimbări majore de arhitectură”, a transmis ministrul Educației.
Citește și : Noi modificări în structura unor licee din România. Apare o nouă specializare pentru anul școlar 2025-2026
Ministrul a subliniat că deși temele precum examenele de admitere în clasa a cincea, titularizarea, sau Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a sunt importante, modificările fundamentale nu vor fi făcute în viitorul apropiat.
„Știu că mulți doriți să rediscutăm ideea de Titularizare, de examen național la clasa a opta, să regândim examenele care se dau pentru a trece din clasa a patra în clasa a cincea în unele Colegii Naționale. Sunt întrebări și probleme justificate, doar că, pe termen scurt și mediu, nu am de gând să fac modificări majore de acest tip”, a mai precizat Daniel David.
Citește și : Ministrul Educaţiei le cere politicienilor „să nu bulversăm mereu sistemul la fiecare schimbare de ministru”
Totuși, după luna mai, ministrul intenționează să analizeze aceste subiecte în profunzime, în cadrul unui raport detaliat.
„Dar în luna mai, când vom prezenta acel raport, dacă sunt lucruri pe care va trebui să le schimbăm, inclusiv în arhitectura zonei preuniversitare, și acolo vom discuta despre bacalaureat, titularizare, evaluarea națională din clasa a opta, testele din clasa a cincea, sunt dispus să regândim lucruri și, dacă va trebui, să implementăm politici bazate pe dovezi, care pot să schimbe chiar arhitectura și legislația. Dar nu pe termen scurt-mediu, ci pe termen mediu și lung”, a mai arătat ministrul Educației.