Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică seară că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem de învățământ online și că în acest moment varianta luată în calcul este începerea școlii din 13 septembrie, în format fizic.
Masca rămâne obligatorie
“Suntem în contact permanent și cu Ministerul Sănătății, și cu INSP, și cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Când spun permanent este într-adevăr permanent. Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure școlile din România pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem de învățământ online. Decizia la acest moment este 13 septembrie, școală cu prezență fizică pentru toți elevii.
Este nevoie de respectarea regulilor de protecție sanitară. Masca de protecție, această nouă tulpină nu îi mai ocolește pe cei tineri, mai apoi regulile de igienă respectate, aerisirea spațiilor de învățământ, distanțarea adecvată. Trebuie să ne asigurăm că facem tot ce se poate face pentru vaccinare. Avem aproape 30.000 de copiii cu vârsta între 12-15 ani (procent de 4%) vaccinați și aproape 145.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani. Avem profesori vaccinați în proporție de peste 60%, mai mult decât dublu față de media națională”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit B1 TV.
Ministrul Educaţiei a anunţat că încă nu s-a stabilit cum se vor desfăşura cursurile dacă apar un caz sau mai multe într-o clasă, dacă un profesor este depistat cu Covid, dacă apar cazuri cu tulpină Delta, dar a precizat că toate scenariile se vor regăsi în ordinul comun Ministerul Educaţiei-Ministerul Sănătăţii, care va fi elaborat pe 3 septembrie, cât mai aproape de situaţia reală a pandemiei din România.
Ministrul Educaţiei a explicat că o variantă care se discută și care ar putea fi aplicată în cazul în care sunt depistate, după 13 septembrie în clase cazuri de COVID-19 este modelul francez, potrivit căruia doar elevii vaccinați vor continua școala în format fizic. “Varianta online este de nedorit, varianta hibrid este de nedorit. Trebuie să găsim cele mai bune soluții într-un context dat. Aceste soluții ar putea fi continuarea procesului didactic cu prezență fizică și se vorbește dinc e în ce mai mult de ipoteza Blanquer, ministrul Educației din Franța, se vorbește despre această ipoteză, este în discuție, prin care în cazul apariției unor situații de infectare cu COVID-19, să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. Asta ar conduce tot la învățământul hibrid dar este nevoie de o soluție.
Mai avem încă două săptămâni pentru a clarifica toate ipotezele și în funcție de evoluție reală din perspectivă epidemiologică. Am stabilit cu Ministrul Sănătății că la începutul lunii septembrie vom semna și vomface public ordinul comun de ministru prin care toți cei 3 milioane d eelevi vor ști la ce se vor aștepta începând cu 13 septembrie. În privința testării discuții sunt doar pentru cei care prezintă simptome. Teste sunt suficeinte cu siguranță”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Directorii dau concurs la o zi după îneperea noului an şcolar
„Pe 14 septembrie va începe concursul pentru postul de director și de director adjunct. Peste 10.000 de posturi. Pe 15 octombrie va fi proba scrisă, iar pe 22 decembrie va fi numirea, începând cu 10 ianuarie, prima zi a semestrului doi.
Deci pe parcursul primului semestru vom organiza aceste concursuri pentru prima dată, în parteneriat cu mediul economic. Pentru comisiile de interviu vor furniza experți în resurse umane, acele firme care au departamente de resurse umane și expertiză în resurse umane. Acolo unde nu va fi posibil, vor fi supliniți de reprezentanți ai mediului universitar, va fi o persoană din 5. Alți doi membri vor fi din rândul profesorilor titulari, aleși prin vor secret, ceilalți dou vor fi reprezentanții inspectoratelor școlare și ai autorităților locale. Subiectele vor fi făcute la nivel național, prin care să se verifice abilitățile cognitive și abilitățile de leadership în management”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.