Ministrul Educaţiei, anunţ despre structura anului şcolar. Ce se întâmplă cu vacanţele elevilor şi concediile profesorilor

Data de 1 septembrie în 2020 ca începutul anului școlar pentru elevi ar presupune „să chemăm profesorii de pe 15 august”, susține ministrul Educației, care a explicat că anul școlar actual se termină pe 31 august 2020 și că nu ar fi suficient timp pentru pregătirea școlilor, astfel încât acestea să înceapă cursurile atât de devreme. În emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualități, ministrul Educației Monica Anisie a mai declarat că „trebuie să ne gândim și la efortul pe care elevul îl depune” atunci când discutăm numărul de săptămâni, întrebată de moderatoare dacă cele 34 de săptămâni din structura anului școlar propusă în dezbatere nu sunt puține.
Filip Stan
12 ian. 2020, 05:39
Ministrul Educaţiei, anunţ despre structura anului şcolar. Ce se întâmplă cu vacanţele elevilor şi concediile profesorilor

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a fost invitată la Radio România Actualități într-o emisiune împreună cu Marius Nistor, liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”. Părerile celor doi au fost în permanență în acord, Nistor susținând că anul școlar nu poate începe la 1 septembrie decât dacă „elevii renunță la sesiunea a doua de Bacalaureat”.

Atât Anisie cât și Nistor au adus argumente în favoarea structurii propuse în dezbatere publică de minister, cea care prevede ca anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie (față de 9 septembrie anul acesta), vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie (vacanța de iarnă nu va mai fi intersemestrială).

Legat de propunerea Consiliului Național al Elevilor, care a cerut începerea școlii pe 1 septembrie 2020 și terminarea ei pe 1 iunie 2021, Anisie a declarat că a vorbit cu reprezentanții organizației și că aceștia „au fost înțelegători” când le-a spus că nu se poate pune în aplicare structura propusă de ei.

Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii 

„Ca în fiecare an, structura anului şcolar se aprobă prin ordin al ministrului, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne consultăm toate… sau toţi cei care suntem interesaţi de sistemul de educaţie şi aici vorbesc de partenerii noştrii sociali, de elevi, de profesori. Deci, trebuie să existe această consultare publică. Mai mult decât atât, vorbim despre transparenţă ori asta înseamnă şi transparenţă, că luăm decizii consultându-ne. Am spus de la începutul mandatului meu că nu voi lua o decizie fără să mă consult cu toţi cei care sunt implicaţi. Aţi pomenit de faptul că este greu să luăm o decizie cu privire la structura anului şcolar.  Eu am spus: fiecare are câte o părere, dar noi vom ţine cont de ea, vom analiza toate propunerile pe care le-am primit în această perioadă de consultare publică. Analiza se va face şi în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Ministerului Educaţiei, urmând să se ia o decizie. De multe ori argumentul principal a fost că tradițional deci prin tradiție anul școlar a început la 15 septembrie și lumea fost obișnuită cu această dată de începere a anului școlar. Acum în spațiul public, de mai mulți ani de zile se precizează că ar fi bine să începem anul școlar la 1 septembrie. Oricum, anul școlar începe la 1 septembrie, cursurile de fapt ar trebui să discutăm despre faptul că la 1 septembrie încep cursurile efectiv. Asta presupune ca la data de 15 august deja să chemăm profesorii, să începem anul școlar. Ne-am suprapune pe actualul an școlar care la 15 august nu s-ar încheia. Anul acesta școlar 2019-2020 se va încheia la 31 august”, a spus ministrul Educaţiei, care a adăugat: „La Ministerul Educației nu s-a primit nici măcar o adresă, o notă, legat de această situație a începerii anului școlar mai devreme sau mai târziu din partea patronatelor din turism. Nu am primit o astfel de solicitare până la acest moment. Poate acum, pentru că am pus în dezbatere publică, vor veni să ne prezinte și punctul lor de vedere. Dar până la acest moment vă mărturisesc că nu am primit nicio astfel de solicitare”.

Sindicatele cer stabilitate. „Colegii mei cred că și-ar dori mai multă stabilitate și nu prea multă fluctuație vizavi de structura anului școlar. Sunt foarte multe discuții care se poartă în momentul de față în mediul preuniversitar. S-a susținut revenirea la ceea ce a fost în tradiția poporului român, respectiv împărțirea pe trimestre și alții care susțin actuala structura anului școlar, respectiv pe semestre. Care este cea mai bună decizie, acest lucru va depinde de argumentele cu care poate veni o parte sau alta, un partener sau celălalt. Mai sunt discuții și de data la care ar trebui să înceapă anul școlar. Practic, unii fac confuzii între data la care încep cursurile și data la care începe anul școlar. Anul școlar actual a început pe 1 septembrie și se termină pe 31 august 2020. În momentul în care s-ar dori să înceapă cursurile de la 1 septembrie, asta înseamnă că din start anul școlar va începe la 15 august și nu trebuie uitat că sunt o serie de activități didactice care sunt în plină desfășurare. Discutăm de sesiune a doua de Bac, este imposibil să pregătești și școala pentru începerea noului an școlar și în egală măsură să deservești și aceste activități. Deci toate aceste argumente trebuie analizate și partenerii sociali să înțeleagă care este cea mai bună măsură care se poate adopta în momentul de față. Putem gândi ce va fi peste doi ani sau peste trei ani, lucrurile acestea vor fi analizate, urmează să realizăm până la urmă o nouă lege educație în momentul în care va exista stabilitate din punct de vedere politic și ne dorim acest lucru”, a spus Marius Nistor.

Potrivit proiectului propus de Ministerul Educației, anul școlar 2020-2021 ar trebui să înceapă pe 14 septembrie și să se încheie pe 18 iunie. În total, elevii ar avea 34 de săptămâni de cursuri.

Semestrul al doilea

20 de săptămâni: 13 ianuarie – 12 iunie 2020

vacanţa de primăvară: 4 – 21 aprilie 2020

Structura anului şcolar 2020-2021

Semestrul I: 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)

Semestrul al II-lea: 17 săptămâni de cursuri (8 februarie – 18 iunie 2021)

Structura anului şcolar 2020-2021

Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021

Vacanța intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021

Vacanța de primăvară pentru Paștele Catolic: 2 – 11 aprilie 2021

Vacanța de primăvară pentru Paștele Ortodox: 30 aprilie – 9 mai 2021

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte