Ministrul Educaţiei, anunţ important pentru elevi! Când vor beneficia copiii de tablete la şcoală

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi că va dura cel puţin 2-3 luni până va începe proiectul de dotare a şcolilor cu table inteligente şi a copiilor cu tablete.
Iulian Tudor
05 feb. 2019, 12:43
Ministrul Educaţiei, anunţ important pentru elevi! Când vor beneficia copiii de tablete la şcoală

„Am scris fişele pentru proiecte, unul sau două, să vedem cum o să ne accepte, un proiect pe o valoare foarte mare, trebuie să mergem la Comisia Europeană să ne aprobe. Probabil că va dura până când demarăm proiectul. Din informaţiile pe care le am, este vorba de cel puţin două-trei luni”, a spus Andronescu, care a participat la lansarea unui studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii pe tema utilizării internetului de către copii.

Ea a menţionat că a cerut 400 de milioane de euro pentru table şi tablete.

„Noi avem prevăzute pentru toate şcolile, pentru toţi copiii din gimnaziu şi din liceu, dar rugămintea mea e să avem răbdare, nu se pot toate deodată, pentru că nici nu cred că găsim un producător care să cuprindă 90.000 de table inteligente, câte clase avem, şi un număr important de copii (…), toţi copiii din gimnaziu şi liceu, probabil 1,5 – 1,7 milioane de copii”, a explicat ministrul.

Andronescu: Internetul e resursa educaţională cea mai interesantă şi cea mai ieftină pe care va trebui să o folosim

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi că internetul este resursa educaţională cea mai interesantă şi cea mai ieftină pe care cadrele didactice vor trebui să o folosească.

„Faptul că de câţiva ani toate manualele noastre au şi formă digitală este, după părerea mea, o cale foarte interesantă în a completa aceste manuale cu resursele pe care le găsim în internet şi sunt convinsă, chiar aş spune că visez la momentul în care profesorul, utilizând şi logistica pe care trebuie să o aibă în faţa clasei, să-şi pregătească o lecţie care să fie adaptată clasei pe care o are, pentru că nu ne naştem egali, clasele nu sunt identice şi dacă am putea cu această resursă să micşorăm decalajul dintre şcoli ar fi absolut extraordinar”, a spus Andronescu, cu prilejul participării la lansarea unui studiu realizat de „Salvaţi Copiii” pe tema utilizării internetului de către copii.

Ea a menţionat că şcoala românească este extrem de polarizată şi că mai mulţi parametri influenţează decalajul, printre care se numără familia. „Dacă părintele îşi ţine aproape copilul de şcoală, şansa de succes a copilului e imensă. (…), dar dacă folosim aceste resurse încercăm să micşorăm cu ajutorul lor decalajul dintre aceste şcoli, dintre rural şi urban, dintre şcolile unde performanţele sunt mai slabe şi unde sunt performanţe de top”, a afirmat ministrul.

În opinia sa, tehnologia determină evoluţia omenirii. „Nu o putem rejecta, trebuie să învăţăm să o folosim, să ne protejăm ceea ce e de protejat (…). Eu în primul rând aş privi internetul cu toată prietenia, pentru că e cea mai ieftină resursă educaţională şi poate chiar cea mai completă şi complexă resursă educaţională. Problema pe care eu mi-o pun e cum selectăm informaţia vârstei pe care copilul o are”, a declarat Andronescu.

Ea a remarcat modificările aduse de tehnologie şi internet în evoluţia copilului la vârstă fragedă. „Cred că pentru aceşti copii în educaţia timpurie componenta memoriei vizuale e mult mai dezvoltată în dauna celorlalte componente, ca urmare, copilul mic, utilizând tableta, acumulează cunoaştere în mod deosebit prin imagini, de aceea obligaţia ministerului, a şcolii în general, e ca atunci când el vine la şcoală să încercăm să construim pe ceea ce el deja a achiziţionat”, a spus Andronescu.

În opinia sa, în prezent copiii sunt mai informaţi, au mult mai multe cunoştinţe decât cei care aveau vârste similare acum 10-15 ani.

„Instituţia şcolară nu mai e singura sursă de informare pentru copilul care atinge vârsta şcolară şi vine în colectivitate. Din acest punct de vedere, obligaţia şcolii şi a celor care gestionează şcoala devine şi mai mare. Important pentru noi e să selectăm din această informaţie extrem de densă şi prea condensată ceea ce e cel mai important, în aşa fel încât să nu obosim copilul, care e invadat de informaţie din toate părţile (…). De foarte multe ori copiii încep să ştie să utilizeze aceste instrumente mai bine decât profesorul lor şi atunci se poate naşte şi această contradicţie, dar această teamă în mintea profesorului că începe să ştie mai puţin decât elevul şi despre acest lucru trebuie să vorbim deschis, în aşa fel încât să putem să corectăm, pentru că în orice moment, cel puţin aşa cum e construită şcoala acum, elevul – orice vârstă ar avea el – are ce şi de la cine învăţa în şcoală”, a adăugat Andronescu.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele