Întrebat dacă vor avea loc schimbări în privința bacalaureatului, ministrul a răspuns că legea nu permite modificări pentru anul în curs, acestea urmând să se producă în următorul an.
„Voi lăsa moștenire pentru la anul niște schimbări, astfel încât, din ce în ce mai mult, pe de o parte să-i orientăm pe tinerii noștri spre școala potrivită, pe de altă parte aș vrea din ce în ce mai mult ca bacalureatul să fie bazat pe niște teste deja dinainte cunoscute, în cantitate mare, elevii să fie pregătiți, nu să scoatem doar niște subiecte, se numesc articole de evaluare sau itemi de evaluare. Cred că spre acolo ar trebui să mergem”, a spus Curaj, potrivit Agerpres.
Ministrul a vorbit despre trasee educaționale „flexibile” și despre importanța consilierii elevilor și familiilor acestora în privința alegerii unui liceu sau a unei școli profesionale. El consideră că rezultatele la bacalaureat din ultimii ani dovedesc lipsa „capacității de a consilia pe calea potrivită elevul”.
Adrian Curaj a opinat că „suntem nepregătiți să discutăm lucrul acesta” întrebat despre un eventual bacalaureat diferențiat.
„Eu cred că este important să ne uităm pe partea de profesional astfel încât tinerii noștri să ajungă la nivelul de calificare cinci fără să meargă pe linia liceului și să ajungă în zona profesională (…) și mai ales să le arătăm cum anume pot să se miște între liceu și profesională, între profesională și liceu, pentru că opțiunile se schimbă odată cu maturitatea. (…) Cred că trebuie să-i orientăm pe cei care au abilitățile și determinarea pe calea de liceu astfel încât la sfârșit să fim nu siguri, dar să fim convinși într-un fel că ei vor merge pe calea de bacalaureat și mai departe pe linia aceasta, în zona profesională trebuie să fim siguri că oferim destule oportunități celor care decid să opteze pentru calea aceea”, a declarat Adrian Curaj.
După ce a vizitat toate standurile, ministrul a felicitat liceele, școlile profesionale și școlile postliceale din Slatina care și-au prezentat joi ofertele educaționale și consideră că acestea sunt adaptate cerințelor, iar elevii prezenți „știu foarte bine de au venit și unde se duc”.