Ministrul Educaţiei, anunţ important privind programa şcolară şi manualele elevilor

Ministerul Educației Naționale (MEN) este într-un proces de reevaluare a programelor școlare și a manualelor, urmărindu-se simplificarea acestora, prin eliminarea tuturor lucrurilor redundante care le încarcă foarte mult, a declarat marți ministrul Pavel Năstase.
Roxana Gagiu
02 mai 2017, 13:47
Ministrul Educaţiei, anunţ important privind programa şcolară şi manualele elevilor

„Am anunțat cu ceva timp în urmă un proces de reevaluare a programelor școlare și care va ajunge evident până la nivelul manualelor, vrem să simplificăm aceste manuale în sensul bun al cuvântului, adică nu vrem să renunțăm la conținutul din manuale care setează foarte bine pe zona de competențe, care a stat la baza realizării acestor manuale, dar vrem să eliminăm toate lucrurile redundante care încarcă foarte mult aceste manuale”, a precizat Năstase, la o dezbatere privind politicile pentru tineret și o mai mare implicare a acestora în luarea deciziilor care îi privesc.

Potrivit Agerpres, el a adăugat că, într-o perspectivă apropiată, va fi pus la punct un sistem care presupune resurse educaționale deschise, urmând ca ele să fie publicate pe o platformă online și să devină „bun public”.

„Există un organism internațional care licențiază aceste materiale, astfel încât noi, ministerul, să putem plăti drepturi de autor celor care le produc inițial, ministerul să preia și să licențieze aceste materiale ca fiind deschise, deci asta înseamnă că pot fi folosite atât de către elevi, cât și de către profesori, de oricine”, a afirmat ministrul.

Cât privește manualele pentru clasa a V-a, Năstase a spus că se așteaptă ofertele din partea editurilor.

„În momentul de față avem licitație, este publică pe site-ul de licitații publice și așteptăm ofertele din partea editurilor”, a arătat Năstase.

O altă problemă ridicată în cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului a fost cea referitoare la abandonul școlar și la un proiect pe care MEN împreună cu UNICEF l-a aplicat în județul Bacău, cu rezultate „foarte bune”.

„E o problemă abandonul școlar. În cadrul ministerului avem, spre exemplu, un proiect organizat împreună cu UNICEF în județul Bacău, care a dat rezultate foarte bune și pe care îl vom extinde, vom încerca chiar la nivel național să extindem aceste bune practici. E foarte greu, pentru că fiecare copil care abandonează școala este un caz aparte care are factori de influență. Unii se aseamănă cu ceilalți, dar foarte multe lucruri — dacă vreți putem să vorbim pe orizontală de niște factori care se repetă—, dar din punct de vedere uman, psihologic, fiecare copil care abandonează școala este un caz special și trebuie tratat în mod special. Lucrul acesta s-a întâmplat în proiectul despre care vorbeam mai înainte și încercăm să învățăm, chiar mâine vom avea o discuție cu UNICEF pe această temă”, a menționat ministrul.

În intervenția sa, secretarul de stat în Ministerul Muncii Adrian Dobre a spus că premisele de a intra atât cu piața de formare profesională cât și cu cea educațională în mileniul III sunt foarte bune, grație legii salarizării unitare.

„Dacă până acum în România vorbeam de performanța profesorilor și din orașe, dar mai ales din mediul rural și profesorii spuneau că sunt plătiți foarte prost, iată că, începând din acest an și din anul viitor, aceste premise se schimbă și dascălii, prin noua lege a salarizării unitare, vor intra într-o normalitate din acest punct de vedere. După acel moment vom putea să le cerem să livreze calitate în sistemul educațional, pentru că dacă până acum scuza era că nu au cum să ofere calitate la banii cu care sunt plătiți, acum această scuză va dispărea”, a afirmat Dobre.

Cât privește tinerii care merg în străinătate să lucreze, el a spus că problema cu care se confruntă cei care au absolvit un curs de formare profesională ține de competențele practice pe care ei le pot demonstra pentru a obține un loc de muncă în afara granițelor țării și nu de recunoașterea unei diplome.

„Nu cred că problema este faptul că merge cu o diplomă de formare profesională și pleacă cu ea în afară și e recunoscută. Până la urmă, competențele lui sunt cele care sunt recunoscute în afară. Problema este că trece printr-un curs de formare profesională și nu poate imediat, după finalizarea acestui curs, să se așeze la o masă sau la un banc de lucru și să producă în mod efectiv valoare. Cred că asta este problema, nu că merge cu o diplomă în afară”, a subliniat Dobre.

În cadrul conferinței, reprezentanții tinerilor, asociații studențești, de elevi și tineret sindical au ridicat, printre altele, o serie de întrebări referitoare la aplicarea gratuității privind transportul pe calea ferată, noua lege a internshipului sau abandonul școlar.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai