Ministrul Educaţiei, anunţ important privind programa şcolară şi manualele elevilor

Ministerul Educației Naționale (MEN) este într-un proces de reevaluare a programelor școlare și a manualelor, urmărindu-se simplificarea acestora, prin eliminarea tuturor lucrurilor redundante care le încarcă foarte mult, a declarat marți ministrul Pavel Năstase.
Roxana Gagiu
02 mai 2017, 13:47
Ministrul Educaţiei, anunţ important privind programa şcolară şi manualele elevilor

„Am anunțat cu ceva timp în urmă un proces de reevaluare a programelor școlare și care va ajunge evident până la nivelul manualelor, vrem să simplificăm aceste manuale în sensul bun al cuvântului, adică nu vrem să renunțăm la conținutul din manuale care setează foarte bine pe zona de competențe, care a stat la baza realizării acestor manuale, dar vrem să eliminăm toate lucrurile redundante care încarcă foarte mult aceste manuale”, a precizat Năstase, la o dezbatere privind politicile pentru tineret și o mai mare implicare a acestora în luarea deciziilor care îi privesc.

Potrivit Agerpres, el a adăugat că, într-o perspectivă apropiată, va fi pus la punct un sistem care presupune resurse educaționale deschise, urmând ca ele să fie publicate pe o platformă online și să devină „bun public”.

„Există un organism internațional care licențiază aceste materiale, astfel încât noi, ministerul, să putem plăti drepturi de autor celor care le produc inițial, ministerul să preia și să licențieze aceste materiale ca fiind deschise, deci asta înseamnă că pot fi folosite atât de către elevi, cât și de către profesori, de oricine”, a afirmat ministrul.

Cât privește manualele pentru clasa a V-a, Năstase a spus că se așteaptă ofertele din partea editurilor.

„În momentul de față avem licitație, este publică pe site-ul de licitații publice și așteptăm ofertele din partea editurilor”, a arătat Năstase.

O altă problemă ridicată în cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului a fost cea referitoare la abandonul școlar și la un proiect pe care MEN împreună cu UNICEF l-a aplicat în județul Bacău, cu rezultate „foarte bune”.

„E o problemă abandonul școlar. În cadrul ministerului avem, spre exemplu, un proiect organizat împreună cu UNICEF în județul Bacău, care a dat rezultate foarte bune și pe care îl vom extinde, vom încerca chiar la nivel național să extindem aceste bune practici. E foarte greu, pentru că fiecare copil care abandonează școala este un caz aparte care are factori de influență. Unii se aseamănă cu ceilalți, dar foarte multe lucruri — dacă vreți putem să vorbim pe orizontală de niște factori care se repetă—, dar din punct de vedere uman, psihologic, fiecare copil care abandonează școala este un caz special și trebuie tratat în mod special. Lucrul acesta s-a întâmplat în proiectul despre care vorbeam mai înainte și încercăm să învățăm, chiar mâine vom avea o discuție cu UNICEF pe această temă”, a menționat ministrul.

În intervenția sa, secretarul de stat în Ministerul Muncii Adrian Dobre a spus că premisele de a intra atât cu piața de formare profesională cât și cu cea educațională în mileniul III sunt foarte bune, grație legii salarizării unitare.

„Dacă până acum în România vorbeam de performanța profesorilor și din orașe, dar mai ales din mediul rural și profesorii spuneau că sunt plătiți foarte prost, iată că, începând din acest an și din anul viitor, aceste premise se schimbă și dascălii, prin noua lege a salarizării unitare, vor intra într-o normalitate din acest punct de vedere. După acel moment vom putea să le cerem să livreze calitate în sistemul educațional, pentru că dacă până acum scuza era că nu au cum să ofere calitate la banii cu care sunt plătiți, acum această scuză va dispărea”, a afirmat Dobre.

Cât privește tinerii care merg în străinătate să lucreze, el a spus că problema cu care se confruntă cei care au absolvit un curs de formare profesională ține de competențele practice pe care ei le pot demonstra pentru a obține un loc de muncă în afara granițelor țării și nu de recunoașterea unei diplome.

„Nu cred că problema este faptul că merge cu o diplomă de formare profesională și pleacă cu ea în afară și e recunoscută. Până la urmă, competențele lui sunt cele care sunt recunoscute în afară. Problema este că trece printr-un curs de formare profesională și nu poate imediat, după finalizarea acestui curs, să se așeze la o masă sau la un banc de lucru și să producă în mod efectiv valoare. Cred că asta este problema, nu că merge cu o diplomă în afară”, a subliniat Dobre.

În cadrul conferinței, reprezentanții tinerilor, asociații studențești, de elevi și tineret sindical au ridicat, printre altele, o serie de întrebări referitoare la aplicarea gratuității privind transportul pe calea ferată, noua lege a internshipului sau abandonul școlar.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate