Ministrul Educaţiei anunţă că elevii care participă la cursuri în scenariul verde vor purta masca de protecţie inclusiv la orele de educaţie fizică, el explicând că aceasta este una dintre cerinţele specialiştilor din domeniul sanitar.
„Da, este o cerinţă a celor din domeniul sănătăţii să se desfăşoare cu masca. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătăţii şi, punând în balanţă şi plus şi minus, a reieşit că există obligativitatea purtării măştii inclusiv la orele de educaţie fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, face noi precizări legate de deschiderea școlilor și de testarea elevilor, care se va putea face doar cu acordul părinților.
„Începând din această dimineaţă, orice elev care prezintă simptome va primi acel formular, care va fi transmis părinţilor pentru a-l completa. Peste 17% dintre şcoli au prevăzute cabinete medicale unde s-ar putea face testele, iar în restul testarea se va face prin DSP, doar cu acordul părinţilor. Testele rapide au ajuns la DSP şi în şcolile unde au cabinet medical. E o problemă cronică, nevoia de cabinete medicale şcolare e foarte mare, mai ales având în vedere situaţia în care ne aflăm. Nu au fost divergenţe, au fost puncte de vedere justificate. Dar de la puncte de vedere care au fost armonizate perfect, atât în şedinţele din 2 şi 3 februarie. Cu toţii am stabilit ca şcoala să fie deschisă după 8 februarie. Revenirea la normalitate a constituit primul punct pentru redeschiderea şcolii. S-a pierdut mult prin şcoala online. Recuperarea se poate face doar prin cursuri fizice. Nu poţi recupera tot în online, ceea ce ai pierdut în online”, a declarat Cîmpeanu.
Elevii trebuie să poarte mască, atât în sala de clasă, cât și pe culoare, dar și dincolo de școală. Pe lângă mască, aceștia trebuie să se dezinfecteze, să se spele pe mâini cât de des se poate, să respecte distanțarea atât la ore, cât și în pauze. De asemenea, e recomandat să nu facă schimb de obiecte sau de măști și nici să nu se îmbrățișeze.
Sorin Ion, secretar de stat la Educație, a explicat ce se întâmplă dacă unii părinți nu vor să-și trimită copiii la școală de frică să nu se infecteze.
„Nu voi ieși din litera ordinului comun. Este foarte clar: în funcție de starea de sănătate, dacă copilul prezintă vreun simptom, nu va merge la școală. Dacă în familie avem pe cineva cu comorbidități, copilul nu va merge la școală. Nu există situația – „nu vreau să-l dau la școală”. Trebuie să existe un motiv”, a declarat Sorin Ion pentru EuropaLiberă.
În cazul în care unii părinți nu vor să-și dea acordul pentru testarea COVID a elevului, Sorin Ion a spus că „nu se pune problema că interzicem dreptul la educație, dar putem presupune că dacă un copil are simptome de orice boală, părintele n-o să-l lase la școală fără să ia nicio măsură. Și atunci, el se va prezenta la medic, iar în cele din urmă medicul va decide ce recomandare îi dă. Îmi este greu să cred că un părinte al cărui copil prezintă niște simptome de boală îl va trimite la școală în orice condiții; exclud această posibilitate”.