Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. De când se aplică majorarea, anunţ de ultimă oră pentru dascăli

Ministrul Educaţiei vine cu veşti bune pentru profesori. Salariile acestora urmează să crească începând din luna septembrie.
Alina Costache
19 iul. 2022, 09:01
Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. De când se aplică majorarea, anunţ de ultimă oră pentru dascăli

Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. Acestea se vor majora cu 43 la sută. Potrivit ministrului, anul acesta au fost 5.193 de posturi de titularizare scoase la consurs.

Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor. Veşti bune pentru dascăli

Citeşte şi Salarii profesori. Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei

Sorin Cîmpeanu a anunţat că majorarea de 43 la sută este prevăzută în noua lege a educaţiei. Această creştere salarială se va aplica începând cu luna septembrie.

„Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației.

Un profesor stagiar în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională. Salariul mediul pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe.

Acum salariul mediu în învățământ e de 6.500 lei brut, creșterea de 43% înseamnă 9.300 de lei. Toate salariile cresc proporțional că altfel dezechilibrezi salariile, deci toate salariile urmează să crească”, a explicat Cîmpeanu, potrivit B1Tv. 

Ministrul a anunţat că anul viitor vor fi peste 20.000 – 25.000 de posturi de titularizare scoase la concurs, deoarece vor fi disponibile şi acele locuri care nu au normă întreagă.

„Tocmai ce am încheiat examenul de titularizare, am avut 5.193 de posturi scoase la concurs. Am avut discipline precum Sociologie sau Filozofie în care au fost câte doar trei posturi în toată ţara. Pentru a fi titularizabile, adică pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, adică pentru a oferi şansa acelui profesor de a contracta, spre exemplu, un credit la bancă. La Geografie, doar nouă posturi în toată ţara au fost, dintre care niciunul în mediul rural”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a arătat că anul viitor vor fi disponibile până la 25.000 de astfel de posturi.

„Anul viitor, în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile, estimez că vom avea peste 20.000 – 25.000, deci de cinci ori mai multe, pentru că vom scoate la concurs şi acele posturi care nu au o normă întreaga, au cel puţin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru ca şi în mediul rural să avem şansa de a avea profesori”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi Rezultate Titularizare 2022: Edu.ro publică marţi notele iniţiale

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Supermarketul românesc care se bate cu Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. S-au deschis 4 magazine, iar rețeaua se extinde
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cum îți poți lua credit imobiliar fără avans! Secretul pe care băncile niciodată nu ți-l vor spune
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Zeci de călători, batjocoriți de CFR. Trenurile, un iad ambulant
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
A VENIT ORDIN direct de la poliție. Șoferii români au total INTERZIS. Se aplică până pe 9 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Dezastru în parcarea unui mall din Capitală: O șoferiță a provocat distrugeri multiple
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!