Faptul că mai puţin de 10% din notele contestate la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională au fost confirmate la recorectare după contestaţii arată, în opinia ministrului Educaţiei, că este nevoie să se investească mult mai mult în pregătirea şi în formarea profesorilor evaluatori.
“Asta arată că, în momentul de faţă, nu avem un corp stabil si pregătit de profesori evaluatori, că este nevoie să se investească mult mai mult în pregătirea şi în formarea acestor evaluatori, care să fie implicaţi în examenele naţionale. Pe de altă parte, între anumite limite, este normal ca nota să se poată schimba de la un corector la altul. Este vorba şi despre personalitatea fiecărui corector, de modul în care înţelege şi se interpretează subiectele şi soluţiile la subiecte. Dar dacă există diferenţe mari de notare şi există foarte multe cazuri, asta arată o anumită slăbiciune a sistemului de evaluare”, a spus ministrul Educaţiei, în interviul pentru News.ro.
Ministrul a precizat că pentru a nu se mai ajunge la diferenţe de trei puncte între corectare şi recorectare unei lucrări după contestaţii, aceşti profesori trebuie formaţi pentru o evaluare corectă.
“Atunci înseamnă că este nevoie să insistăm asupra pregătirii unor profesori care să fie cuprinşi într-un corp al evaluatorilor şi care să deprindă şi expertiza, dar şi formare în sensul unei evaluări corecte, care să nu creeze situaţii în care pot exista şi diferenţe de trei puncte, să spunem, între corectare şi contestaţie”, a mai spus ministrul Mircea Dumitru, în interviul pentru News.ro.
Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre masteratul didactic, arătând că una dintre cele mai importante probleme pe care trebuie să o rezolve sistemul de învăţământ este formarea noilor profesori.
“Toţi universitarii sunt de acord că una dintre cele mai importante probleme pe care trebuie să o rezolve sistemul de educaţie din România este formarea noilor profesorii. Sunt convins că facultăţile de psihologie şi ştiinţele educaţiei, şi în general universităţile, vor reuşi în această toamnă să se mobilizeze şi să începem acest masterat didactic, cel mai devreme din anul universitar viitor. Vom încerca să venim cât mai repede cu un concept, un model de masterat didactic care să raspundă nevoilor noastre, îl vom dezbate şi pregăti pentru a putea fi implementat din toamna lui 2017”, a mai spus ministrul Educaţiei.