Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat instituirea, începând din luna noiembrie a acestui an, a unui program-pilot al cărui scop este sensibilizarea şi formarea directorilor de şcoli pentru a înţelege gravitatea fenomenului privind consumul de droguri.
”Este o necunoaştere generalizată a acestui fenomen care devine din ce în ce mai grav. Începem cu formarea directorilor din acele şcoli care sunt cele mai predispuse consumului de droguri, nu poţi să faci acest lucru în peste 17.000 de şcoli din România, dar poţi să faci acest lucru pe baza informărilor de la Ministerul de Interne în şcolile despre care Ministerul de Interne ştie că există predispoziţie şi există astfel de situaţii”, a explicat ministrul, miercuri seară, la TVR Info.
Citeşte şi: Proiect de lege: Elevii pot fi testați antidrog la școală, iar refuzul îi poate trimite după gratii
În ceea ce priveşte partea de combatere a consumului de droguri, el a susţinut că aceasta revine MAI, Ministerul Educaţiei ocupându-se pe partea de prevenţie.
Problema drogurilor în şcoli a revenit în atenţia autorităţilor după ce în urmă cu o săptămână trei eleve de la Şcoala Centrală din Bucureşti au ajuns la spital, după ce au fumat în curtea școlii o țigară care conținea substanțe interzise. Fetele cumpăraseră drogurile de la un elev mai mare, coleg de şcoală.
Citeşte şi: Zeci de elevi din Cluj, prinşi de poliţişti chiulind de la şcoală. Ce pedeapsă au primit
Adolescentele, eleve în clasa a VIII-a, au fost ţinute sub supravegherea medicilor la Spitalul Grigore Alexandrescu, dar au fost externate în stare bună.
Cercetările au fost preluate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar, în paralel, a fost deschisă o anchetă internă şi în şcoală.