„Nu vorbim în acest moment de o programă, este vorba de un acord pe care l-am semnat între Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei, CSM-ul şi procurorul General al României. Este vorba de a introduce în şcoli sub forma unor teme, nu sub forma unor manuale sau curriculum obligatorii, ci sub forma unor teme pe care judecătorii sau procurorii să le prezinte elevilor, odată sau de două ori pe semestru, şi temele respective sunt cele care vizează legea, ce înseamnă aceasta, respectarea ei, care sunt instituţiile statului care sunt responsabile de aceste lucruri, şi este absolut normal să le prezentăm copiilor, în diferite momente ale evoluţiei lor şi aceste componente. Vorbim de corupţie, de nerespectarea legii, sunt lucruri pe care dacă reuşim să le transmitem copiilor încă de pe băncile şcolii, atunci cred că nu ne mai preocupă corupţia, ci prevenţia ei”, a precizat Remus Pricopie, la festivitatea organizată de Universitatea Politehnică Bucureşti la împlinirea a 195 de ani de inginerie.
CITEŞTE ŞI: Scriitorii ar putea participa la orele de literatură română ale elevilor
El a mai spus că după acest acord vor fi o serie de discuţii la nivel de judeţ, între reprezentanţii instituţiilor semnatare şi se va stabili în acelaşi timp o listă de teme care vor fi prezentate.
„Este vorba de o acţiune voluntară. Nu se pune problema de angajări sau de costuri ale acestei activităţi. Vor fi convenite cu fiecare inspectorat şcolar în parte şi cu fiecare director de şcoală temele pe care vor să le prezinte. Evident că aceste teme pot fi prezentate la ore de dirigenţie sau de educaţie fizică sau în afara orelor de curs”, a subliniat Remus Pricopie.
Ministrul Educaţiei a mai spus că va recomanda ca aceste teme să fie prezentate, cel mai probabil, din semestrul al doilea, menţionând că şi-a propus să participe şi el la primele cursuri.
Elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani vor lua lecţii despre despre legislaţie, principii juridice şi drepturi civice de la procurori şi judecători, în urma semnării joi a unui protocol între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Justiţiei şi CSM.
Protocolul a fost semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, şi procurorul general Tiberiu Niţu.