Ministrul Educației, despre salariile profesorilor: Înțeleg frustrările, cred că sunt justificate, dar, pentru a putea obține ceva rațional, trebuie să avem o atitudine strategică

Ministrul Educației Daniel David spune că „societatea efectiv a împins educația în umbră”. În ceea ce privește salariile cadrelor didactice, „trebuie să fie un salariu decent pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii”. Rectorul UBB spune că „nu trebuie să cerem doar bani, sume, încă 200 lei, încă 20%, încă 10%, că lumea nu înțelege și societatea devine iritată”.
Alina Costache
15 ian. 2025, 09:39
Ministrul Educației, despre salariile profesorilor: Înțeleg frustrările, cred că sunt justificate, dar, pentru a putea obține ceva rațional, trebuie să avem o atitudine strategică

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că învățământul românesc se confruntă cu un deficit foarte mare de profesori, mai ales în zona științelor, si că este nevoie de o strategie pentru a arăta marile nevoi ale profesorilor.

„Sistemul este nemulțumit și într-un fel  înțeleg această nemulțumire. În același timp, încerc să discut și cu sindicatele și cu alți reprezentanți din sistem, pentru a avea o abordare strategică. Am ajuns în zona educației să tot cerem salarii în condițiile în care salariile nu sunt rezonabile din mai multe motive. Societatea efectiv a împins educația în umbră. Cândva, educația era calea principală spre succesul social. În timpul revoluțiilor industriale prin care trecem, în timpul apariției rețelelor sociale, noi am considerat că nu mai avem nevoie de educație în varianta clasică, ne educăm noi si singuri, citind, uitându-te pe nu știu ce rețele de socializare și am împins educația în umbră.

În același timp, decența oamenilor din sistem, care de multe ori veneau să ceară lucruri când le-a ajuns cuțitul la os, a fost interpretată prost de către politicieni. De aceea atitudinea mea și discuția pe care o am cu ei este hai să gândim strategic.

Noi trebuie să arătăm nevoile pe care le avem în sistem. Atunci când s-au mărit salariile medicilor, a fost o problemă majoră la nivelul societății, medicii plecau, asistentele medicale plecau. N-avem oameni în sistem și toți am fost de acord și n-am comentat. Acolo trebuiau mărite salariile serios, astfel încât să corectăm acel lucru. Când am vrut să dezvoltăm industria de IT și am făcut o serie de scutiri de taxe ș.a.m.d, zona educațională a fost solidară.

Acum noi trebuie să spunem acest lucru. Este o nevoie extraordinar de mare în sistemul educației, pentru că cei mai buni absolvenți din universități încep să nu mai vină în zona preuniversitară. Avem un deficit foarte mare de profesori, mai ales în zona științelor. Deci este o problemă majoră pentru educația pe care o putem oferi copiilor noștri.

Citește și: Regulile de la Bacalaureat aduc haos în școli. Elevii, obligați să meargă la școală în zilele de examen

Trebuie să spunem foarte clar că noi trebuie să ne hotărâm, ca societate, dacă valorizăm statutul de profesor și dacă îl valorizezi și vrei să readuci educația în centrul discursului public, că uite ce a pățit când am marginalizat-o. Atunci trebuie să fie un salariu decent pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii.

Toate aceste lucruri trebuie împachetate și în anii de școală pe care îi ai. De aceea se vorbește despre și s-a discutat despre convergența cu salariile din zona de sănătate.

Am încercat să spun oamenilor că le înțeleg supărarea, mai ales că greva s-a încheiat destul de recent, cu niște promisiuni destul de importante, care nu pot fi onorate în acest moment. Dar am putea lucra în această logică pe care am spus-o, rolul social, nevoia pe care o avem pentru noua lege a salarizării unitare, în care să venim cu aceste principii, nu să cerem direct sume. Este o atitudine foarte importantă și în același timp am văzut o deschidere din partea liderilor Coaliției, pentru că prima variantă a «ordonanței trenuleț» era mult mai dură pentru zona educației.

Totuși, amintindu-le liderilor Coaliției că ne-am asumat că educația este o prioritate națională și trebuie să avem o atitudine strategică față de aceasta, multe lucruri s-au îmbunătățit.
În timpul discuției cu partenerii de dialog social, premierul a spus-o iar eu am respect pentru instituția premierului că el știe ce promisiuni s-au făcut Educației și în condițiile în care vor apărea semne bune, sub aspect financiar, le va onora cu prioritate. Și ca om l-am văzut că a înțeles aceste lucruri.

Deci, în acest context, spun profesorilor acest lucru. Înțeleg, frustrările, cred că sunt justificate, dar pentru a putea obține ceva rațional, trebuie să avem această atitudine strategică pe care am încercat să o prezint aici, cât și când nu știu”, a declarat ministrul Daniel David, la Digi24.

Citește și: Planurile noului ministru al Educației pentru învățământul preuniversitar. Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureat

 

Ce planuri are ministrul Educației în privința salarizării profesorilor

„Din câte știu, în acest moment este undeva în jur de 7.500 și ceva brut, deci probabil net 4.300-4.400 și ceva. Și de aici, după aceea, lucrurile cresc în funcție de gradul didactic, vechime ș.a.m.d. În același timp, în ceea ce privește salariile pe bază de indicatori de performanță, trebuie să fim foarte cinstiți și direct. Salariul, așa cum este gândit în sistemul public, este un salariu gândit pe alte criterii la toți cei care lucrează în sistemul public, nu doar la profesori și medicii și alți funcționari publici ș.a.m.d. Noi putem gândi indicatori de performanță după un salariu decent. Acei profesori care sunt mai performanți pe baza unor indicatori pe care îi putem stabili să aibă o serie de bonusuri, premii, gradații de merit ș.a.m.d. Nu că salariul de bază ar trebui gândit prin indicatori de performanță, fiindcă asta nu se întâmplă nici în cazul meu, nici în cazul medicului, nici în cazul altor oameni care lucrează în sistemul public. Acolo avem alți indicatori. De exemplu, criterii minimale.

Altfel spus, cred că lucrurile dacă le gândim strategic și venim nu să cerem bani, ci venim cu aceste principii, le argumentăm, cred că putem să fim credibili”, a mai spus ministrul Educației.

Daniel David afirmă că speră să deblocheze anumite măsuri pentru Educație dacă „condițiile economico-financiare se modifică”.

 

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Fabrica mare care se va deschide lângă București. S-au investit zeci de milioane de euro în ea, iar construcția va fi gata în câteva luni
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Icoana care îndeplinește dorințe. Biserica asaltată de credincioși
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Călin Georgescu mai privește o veste proastă. Lovitură de la TikTok și Facebook
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“