Premierul Ungariei, Viktor Orban, a indignat alţi lideri ai Uniunii Europene cu legea care interzice folosirea în şcoli a materialelor referitoare la homosexualitate, prim-ministrul olandez Mark Rutte spunându-i lui Orban că ar trebui să respecte drepturile LGBT sau să părăsească Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat săptămânalului conservator Sieci, publicat luni, ministrul polonez al Educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a lăudat legea ungară.
„Această lege prevede că lecţiile şcolare care se referă la probleme de sexualitate nu trebuie să promoveze reatribuirea de gen sau homosexualitatea„, a spus el. „Ar trebui să copiem aceste reglementări pe solul polonez în întregime!”, a afirmat ministrul Educaţiei de la Varşovia, ale cărui opinii cu privire la drepturile LGBT şi istoria evreilor polonezi i-au determinat pe unii să pună la îndoială numirea sa în funcţie în 2020, potrivit cde.news.
Săptămâna trecută, Czarnek a fost criticat de opoziţie pentru comentarii despre o paradă a egalităţii LGBT de la Varşovia, când s-a întrebat dacă comportamentul participanţilor săi este normal. „Aceşti oameni ies pe stradă, îi jignesc pe catolici într-un mod vulgar … se comportă obscen şi se presupune că este în regulă?„, spus ministrul. Guvernul naţionalist polonez a propus, de asemenea, o lege care să împiedice persoanele care trăiesc în cupluri de acelaşi sex să adopte copii chiar şi ca părinţi singuri. „Respectând drepturile persoanelor cu o altă orientare sexuală … ar trebui să ne amintim întotdeauna de cea mai importantă valoare, care ar trebui să fie interesul superior al copilului în orice societate„, a declarat luni ministerul polonez al Justiţiei, pentru Reuters.
Ungaria a adoptat la 15 iunie un text care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, provocând îngrijorare în rândul apărătorilor drepturilor omului, în timp ce guvernul suveranist al lui Viktor Orban crește restricțiile care vizează comunitatea LGBT. „Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în textul consultat de AFP, care îşi propune să „protejeze drepturile copiilor”.