Ministrul Educației este împotriva introducerii de noi materii: ”Metodele de predare nu sunt suficient de eficiente. Trebuie ca acele cunoștințe să devină competențe”

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că introducerea de noi materii în învățământul preuniversitar nu este o soluție eficientă pentru îmbunătățirea sistemului educațional.
Filip Stan
03 ian. 2025, 15:41
Ministrul Educației este împotriva introducerii de noi materii: ”Metodele de predare nu sunt suficient de eficiente. Trebuie ca acele cunoștințe să devină competențe”

Daniel David a subliniat că aspecte precum educația de mediu, juridică sau financiară pot fi integrate în disciplinele clasice, fără a încărca suplimentar programa școlară.

„Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi. Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani, fiecare vine și introduce câte o materie: educație de mediu, educație juridică, educație financiară, educație pe sustenabilitate. Sigur că toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, fiindcă în momentul ăla tot noi ne plângem că copiii au prea multe ore și prea multe materii. Cred că de multe ori în materiile clasice și în ariile pe care le avem putem avea unități de învățare focalizate pe tema asta. Problema că fiecare vrea o materie nouă”, a afirmat ministrul.

Referindu-se la programă, ministrul a accentuat importanța echilibrului între teorie și competențe practice, subliniind rolul formativ al culturii generale.

„Eu cred că trebuie să învețe și teorie și cultură, fiindcă asta creează oameni care au sensuri și semnificații în viață, sunt mai puțini manipulabili, sunt mai puțini sensibili la teorii conspiraționiste. Teoria este importantă dacă o faci adecvat, dar este drept că în competențe pe lângă cunoștințele astea declarative, teoretice, trebuie să ai o zonă foarte puternică de cunoștințe procedurale, ce știi să faci, ce este important în viață ce este important pentru un anumit domeniu.”, a mai spus acesta.

Citește și: Ministrul Educației, Daniel David, spune despre convingerile lui Călin Georgescu că ”vin pe linia pseudoștiinței și a pseudoreligiei”

În opinia sa, problema principală nu rezidă în conținuturile educaționale, ci în modalitatea de predare.

„Eu cred în acest moment că conținuturile pe care le avem sunt destul de bine gândite și organizate. Nu spun că nu mai putem lucra la ele, dar nu cu schimbări majore. Problema noastră după mine, dar sigur voi discuta lucrul ăsta cu experții pe care o să-i am în această zonă, după mine problema majoră ține de altceva. Nu știm să predăm bine conținuturile bune pe care le-am stabilit. Adică metodele de predare nu sunt suficient de eficiente și poate manualele nu sunt suficient de prietenoase.”, este de părere Daniel David.

Ministrul a anunțat că una dintre prioritățile sale va fi modernizarea metodelor de predare și îmbunătățirea materialelor didactice, subliniind importanța transformării cunoștințelor în competențe.

„De aceea, dacă această ipoteză a mea se va confirma, eu uitându-mă un pic și văzând de exemplu că la multe teste internaționale conținuturile noastre se suprapun foarte bine peste itemii testului, de multe ori mai bine decât suprapunerea pe care o avem în Finlanda și cu toate astea performanța noastră este mai slabă. Oare de ce? Fiindcă nu predăm bine acele conținuturi și acțiunea noastră va fi aici. Hai să predăm un pic lucrurile altfel, să avem manuale mai prietenoase, ca acele cunoștințe să devină cu adevărat competențe.”, a mai declarat demnitarul.

Întrebat despre evaluarea cadrelor didactice, Daniel David a afirmat: „Voi demara în primul rând și voi crea oportunități pentru training, pentru noi modalități de predare, modalități moderne de predare”.

Citește și: Elevii încep Modulul 3. Când va fi următoarea vacanță și când vor fi stabilite bursele pentru elevii de clasa a V-a

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari