Ministrul Educației este împotriva introducerii de noi materii: ”Metodele de predare nu sunt suficient de eficiente. Trebuie ca acele cunoștințe să devină competențe”

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că introducerea de noi materii în învățământul preuniversitar nu este o soluție eficientă pentru îmbunătățirea sistemului educațional.
Filip Stan
03 ian. 2025, 15:41
Ministrul Educației este împotriva introducerii de noi materii: ”Metodele de predare nu sunt suficient de eficiente. Trebuie ca acele cunoștințe să devină competențe”

Daniel David a subliniat că aspecte precum educația de mediu, juridică sau financiară pot fi integrate în disciplinele clasice, fără a încărca suplimentar programa școlară.

„Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi. Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani, fiecare vine și introduce câte o materie: educație de mediu, educație juridică, educație financiară, educație pe sustenabilitate. Sigur că toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, fiindcă în momentul ăla tot noi ne plângem că copiii au prea multe ore și prea multe materii. Cred că de multe ori în materiile clasice și în ariile pe care le avem putem avea unități de învățare focalizate pe tema asta. Problema că fiecare vrea o materie nouă”, a afirmat ministrul.

Referindu-se la programă, ministrul a accentuat importanța echilibrului între teorie și competențe practice, subliniind rolul formativ al culturii generale.

„Eu cred că trebuie să învețe și teorie și cultură, fiindcă asta creează oameni care au sensuri și semnificații în viață, sunt mai puțini manipulabili, sunt mai puțini sensibili la teorii conspiraționiste. Teoria este importantă dacă o faci adecvat, dar este drept că în competențe pe lângă cunoștințele astea declarative, teoretice, trebuie să ai o zonă foarte puternică de cunoștințe procedurale, ce știi să faci, ce este important în viață ce este important pentru un anumit domeniu.”, a mai spus acesta.

Citește și: Ministrul Educației, Daniel David, spune despre convingerile lui Călin Georgescu că ”vin pe linia pseudoștiinței și a pseudoreligiei”

În opinia sa, problema principală nu rezidă în conținuturile educaționale, ci în modalitatea de predare.

„Eu cred în acest moment că conținuturile pe care le avem sunt destul de bine gândite și organizate. Nu spun că nu mai putem lucra la ele, dar nu cu schimbări majore. Problema noastră după mine, dar sigur voi discuta lucrul ăsta cu experții pe care o să-i am în această zonă, după mine problema majoră ține de altceva. Nu știm să predăm bine conținuturile bune pe care le-am stabilit. Adică metodele de predare nu sunt suficient de eficiente și poate manualele nu sunt suficient de prietenoase.”, este de părere Daniel David.

Ministrul a anunțat că una dintre prioritățile sale va fi modernizarea metodelor de predare și îmbunătățirea materialelor didactice, subliniind importanța transformării cunoștințelor în competențe.

„De aceea, dacă această ipoteză a mea se va confirma, eu uitându-mă un pic și văzând de exemplu că la multe teste internaționale conținuturile noastre se suprapun foarte bine peste itemii testului, de multe ori mai bine decât suprapunerea pe care o avem în Finlanda și cu toate astea performanța noastră este mai slabă. Oare de ce? Fiindcă nu predăm bine acele conținuturi și acțiunea noastră va fi aici. Hai să predăm un pic lucrurile altfel, să avem manuale mai prietenoase, ca acele cunoștințe să devină cu adevărat competențe.”, a mai declarat demnitarul.

Întrebat despre evaluarea cadrelor didactice, Daniel David a afirmat: „Voi demara în primul rând și voi crea oportunități pentru training, pentru noi modalități de predare, modalități moderne de predare”.

Citește și: Elevii încep Modulul 3. Când va fi următoarea vacanță și când vor fi stabilite bursele pentru elevii de clasa a V-a

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Produsele Lidl adorate de milioane de români care intră la promoție în Sâmbăta Mare. Au reduceri masive, multe sunt cu stoc limitat, dar se găsesc în magazinele din toată țara. Ofertele retailerului german
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai