Ministrul Educaţiei explică de ce a schimbat data concursului pentru directorii de şcoli. Ministrul spune că mulți aveau nevoie de un ”moment de respiro”, după un an greu, iar unii aveau programate concedii în străinătate şi nu puteau participa.
”Am avut toate variantele posibile pe masă, să organizăm concursul în luna iulie sau august. Cei mai mulți au spus că ar fi foarte, foarte buni pentru postul de director, dar, din păcate, și-au luat bilete în Egipt, Turcia, Grecia, Bulgaria cu familia și nu pot participa în luna august.
Au fost foarte încercați atât profesorii, cât și elevii, în această perioadă de criză. Cred că merită un moment de respiro, în luna august, să nu îi mai încărcăm. Concursurile se vor derula integral în primul semestru. Pe 15 octombrie organizăm proba scrisă, apoi urmează proba de interviu, în noiembrie și decembrie, iar pe 22 decembrie vor fi emise deciziile de numire a unor directori profesioniști selectați exclusiv pe criterii de competență.
Va fi reprezentantul inspectoratului, vor fi 2 profesori titulari selectați prin vot secret, un reprezentant al autorităților locale, un reprezentant de la HR din companii sau un expert universitar. Începe pe 14 septembrie și se termină pe 22 decembrie cu numiri în 10 ianuarie.
Îi mulțumesc domnului ministru al Justiției pentru că am extins baza de selecție pentru a putea participa toți cei care au minimum 5 ani vechime. Acest concurs va fi altfel și va fi în sensul pe care ni-l dorim cu toții.”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Concursul pentru directori de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, iar în 15 octombrie va fi susţinută proba scrisă.
„Metodologia de concurs a fost avizată, urmând să se regleze o serie de aspecte la nivel de detaliu. Concursul va debuta la data de 14 septembrie. (…) În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie vom avea probele de interviu la nivelul fiecărei şcoli. În perioada 20 – 22 decembrie vor fi emise deciziile de numire, începând cu data de 10 ianuarie, când începe semestrul al doilea al anului şcolar 2021 – 2022.
Au fost o serie de argumente pro şi contra pe baza cărora Ministerul Educaţiei a înţeles că, punând în balanţă aceste argumente pro şi contra, este mai bine să demarăm concursurile în data de 14 septembrie decât în data de 27 iulie proba scrisă aşa cum a fost anunţat anterior. Printre elementele care susţineau data de 27 iulie se regăsea nevoia de numire a directorilor interimari ale căror contracte expiră. Vom vedea în ce măsură se va regla aspectul numirii interimarilor. Deocamdată, legea este foarte clară în această privinţă”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.