„Am văzut. Regret nespus şi o să mă interesez ce caută doamna aceea învăţătoare sau ce o fi domnia sa, care corectează scrisul corect al unui copil. M-a revoltat şi pe mine”, a afirmat Ecaterina Andronescu, la Parlament, întrebată dacă ştie despre lucrarea corectată greşit de învăţătorul unui copil din Iaşi şi postată pe Facebook de părinţii acestuia.
Ea a spus că învăţătorul ar trebui trimis într-un program de evaluare pentru a vedea dacă mai poate rămâne la catedră.
„Să o trimitem pe doamna într-un program de evaluare, să vedem dacă mai poate rămâne la catedră, dacă ştie să scrie corect româneşte sau nu, acest lucru aş vreau eu să o întreb, şi să aflu ce a făcut directorul când a văzut acest lucru. (…) Să vedem după evaluare ce rezultă. Lăsaţi-mă să fac evaluarea, nu e un subiect care se închide aici. Eu sunt preocupată de faptul că încrederea în şcoala românească nu e la cotele normale pentru ca părinţii să fie convinşi că îşi trimit la şcoală copiii către profesori de la care au ce învăţa. Situaţia de acolo să o rezolvăm punctual şi să nu îi omorâm pe ceilalţi. (…) Primul lucru ca să îţi recunoşti un derapaj este să îţi recunoşti greşeala. (…) Aş pleda pentru rolul pe care directorul îl are în rezolvarea punctuală, în rezolvarea unor asemenea situaţii. Eu nu cred că directorul nu ştia cum scria acest domn învăţător şi de aceea nu am cum să mă uit cu ochii larg deschişi şi senini şi la directorul şcolii”, a precizat ministrul Educaţiei.
Un părinte din Iaşi a postat pe Facebook lucrarea corectată greşit de învăţătorul copilului său. Învăţătorul a corectat cuvântul „patinoar” scris corect de copil şi l-a înlocuit cu „patinuar”.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit marţi cu membri ai Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor pe tema situaţiei elevilor cu cerinţe educaţionale speciale.
Colegiul și Inspectoratul Școlar fac verificări
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, profesor Sabina Manea, a declarat în această dimineață, pentru Newsweek România, că instituția pe care o reprezintă a primit o sesizare pe marginea acestui subiect și că, în acest moment, face verificări asupra veridicității evenimentelor.
Directoarea Colegiului Mihai Eminescu, profesor Gabriela Săndulescu, a afirmat că a auzit despre postare, dar nu a văzut-o. „Urmează să am o discuție cu domnul Andrieș. Suntem în faza de verificări printr-o procedură internă, să vedem ce este adevărat și ce nu este. Părinții nu au venit la noi să ne sesizeze. Este prima dată când ne confruntăm cu așa ceva. Despre domnul învățător vă pot spune că are o experință impresionantă”, a afirmat Săndulescu.
Învățătorul elevului se numește Spiridon Andrieș, are gradul I și, în 2007, a fost coatuorul volumului „Limba şi literatura română: exerciţii formative şi probe de evaluare pentru clasa a III-a: curriculum extins” (Editura Optima, Iași). Andrieș nu a putut fi contactat.
„Este într-un corp de clădire închiriat, nu aici”, a fost răspunsul de la secretariatul colegiului.