Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a transmis, joi seară, că încă se lucrează la organizarea activităţii, având în vedere comasarea a două ministere. ”Încercăm să gândim un model care să fie eficient”, a transmis ministrul, precizând, de asemenea, că începutul de mandat nu este foarte promiţător prin contextul economico-financiar şi prin contextul politic.
”Încă suntem în faza de organizare a ministerului. Au fost cele două ministrele, al Educaţiei şi al Cercetării, cu încă câteva componente. Acum suntem în faza de organizare şi încercăm să gândim un model care să fie eficient. Să nu avem direcţii care se suprapun, să nu avem oameni care fac acelaşi lucru. Încercăm să folosim eficient şi bugetul pe care îl vom avea şi gândim şi propunem un buget care să ne asigure buna funcţionarea sistemului”, a declarat, joi seară, într-un live pe Facebook, ministrul Educaţiei, Daniel David.
Circa 100.000 de elevi nu și-au primit încă ajutorul de 500 lei pe cardurile educaționale
Potrivit acestuia, chiar dacă încă se lucrează la organizare se rezolvă şi problemele de zi cu zi ale activităţii.
”Începutul de mandat nu este foarte promiţător prin contextul economico-financiar şi aş spune şi prin contextul politic în care ne aflăm, cea mai înaltă instituţie a ţării nefiind încă bine aşezată”, a afirmat ministrul.
Acesta a precizat că perspectiva sa, într-o altfel de situaţie complicată, este să aibă o strategie pe termen scurt şi mediu, probabil până la începutul lunii iunie, şi o strategie pe termen mediu şi lung, după luna iunie.
”În strategia asta pe termen scurt-mediu, ceea ce este foarte important pentru mine este să pot realiza un diagnostic al sistemului nostru de educaţie şi de cercetare (…) un diagnostic care să ne susţină după aceea. Politici bazate pe dovezi pe termen mediu şi lung, fiindcă tot în mintea mea este ideea că sistemul nostru de educaţie şi de cercetare n-ar trebui să fie foarte mult influenţat politic”, a mai declarat ministrul.
Potrivit acestuia, ”arhitectura ar trebui să rămână relativ stabilă, iar politicienii, ministrii care au şi coloratură politică, să nu vină să schimbe arhitectura şi să bulversăm mereu sistemul la fiecare schimbare de ministru, ci, sigur, să vină cu politicile proprii într-o arhitectură care este însă una sănătoasă şi care ne conectează cu bunele practici europene”.
Citește și: Ministrul Educației, Daniel David, pregătește noi schimbări pentru sistemul de învățământ din România
”Şi atunci acest diagnostic care o să ne spună ce merge prost şi de ce merge prost, dar cauze reale, nu iluzorii, ce merge bine şi de ce merge bine, mă va ajuta să iau aceste politici bazate pe dovezi şi pe următorii miniştrii s-ar putea să-i ajute în această direcţie. Şi tot în această perioadă, pe termen scurt şi mediu, evident că este foarte important pentru noi să ne asigurăm că sistemul de educaţie şi de cercetare, ca să spun aşa, day by day, prin activităţile cotidiene, funcţionează bine”, a mai declarat Daniel David.
Acesta a apreciat că ”lucrul ăsta este o mare provocare”. ”Suntem, probabil, ministerul cu cel mai mare impact social. Avem milioane de oameni direct implicaţi în sistem. Elevi, studenţi, profesori, cadre de cercetare, personal administrativ. Este un sistem complex şi complicat. Ca să nu mai spun că restul ţării, într-un fel, face parte şi este mereu foarte legat de acest sistem prin faptul că toţi sunt oarecum absolvenţii sistemului de educaţie, astfel încât preocuparea este foarte mare pentru acest sistem”, a mai declarat ministrul Educaţiei.