Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, miercuri, 7 august, că urmează să aibă loc mai multe modificări privind anul școlar 2024-2025. Deca a subliniat că ordinele pentru aproparea Statutului elevului și pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus că cele mai importante documente pentru școli au fost trimise la Monitorul Oficial, urmând să fie publicate. Mai exact, Ligia Deca a vorbit despre Statutul elevului și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a școlilor.
„Au fost trimise la Monitorul Oficial şi urmează să fie publicate două dintre cele mai importate documente pentru şcoli: Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi Statutul elevului. Vor intra în vigoare de la începutul acestui an şcolar. Am păstrat ce a fost bun din perioada pandemiei, prin valorificarea instrumentelor digitale. În situaţii excepţionale, orele se vor putea desfăşura online sau hibrid”, a spus ministrul pe pagina de Facebook.
Mai mult, ministrul Educației a menționat că a fost introdusă prevederea potrivit căreia elevii vor primi notă la purtare la finalul fiecărui interval de învățare. Acesta vizează respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament.
„Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcţie de numărul de absenţe. Referitor la numărul absenţelor nemotivate pentru care se scade media la purtare – am revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absenţe nemotivate, faţă de propunerea de 40, din proiectul lansat în consultare publică. Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfăşoare activităţi în alt spaţiu din şcoală, dacă deranjează ora, este o opţiune, nu este o obligaţie. În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei şcoli, iar la elaborarea acestui regulament participă şi reprezentanţii părinţilor, ai elevilor şi ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluţii, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a susţinut ministrul.
Totodată, ministrul Educației a spus că o serie de documente realizate în școli vor putea fi stocate în format digital.