Ministrul Educaţiei, Monica Anisie: Sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Ce scenarii sunt luate în calcul

Ministrul Educaţiei onica Anisie a declarat la Digi 24 că sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Anisie susţine că situaţia actuală nu permite ca toţi elevii să fie aduşi în clase şi precizează că vor fi luate în calcul toate scenariile, inclusiv cel al învăţământului desfăşurat exclusiv în online.
Romania TV
13 iul. 2020, 11:38
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie: Sunt şanse mici ca şcoala să înceapă în regim normal din toamnă. Ce scenarii sunt luate în calcul

AN ŞCOLAR 2020-2021. „Am analizat modalităţile în care am putea redeschide unităţile de învăţământ începând cu 2020 – 2021. Toate scenariile pe care le avem ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii. Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică”, a declarat ministrul.

Conform lui Anisie, unul dintre scenariile luate în calcul era să înceapă şcoala normal, „dar nu e cazul de situaţie normală”, iar dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continue învăţarea online.

Referitor la nemulţumirile exprimate de elevi în legătură cu educaţia online, ministrul a declarat că vor fi organizate cursuri de formare pentru profesori, „pentru a îmbunătăţi ceea ce s-a făcut”.

AN ŞCOLAR 2020-2021. Vacanţa de vară ar putea fi scurtată, noul an şcolar ar începe cu două săptămâni mai devreme

Ministerul, obligat să asigure laptopuri

Legea 109/2020 modifică și completează două articole din Legea nr 1/2011 și prevede următoarele: ”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de elearning și a altor platforme educaționale agreate.”

  • „Asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tableta – conectat la internet, pentru a putea participa la activitațile de e-learning.”

act normativ legea educatiei

Citeşte şi Cum şi când începe anul şcolar 2020-2021. Cele trei scenarii aflate pe masa Guvernului

Publicarea actului normativ vine după ce Ministerul Educației a anunțat că va fi lansată încă din luna mai, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, de la Ministerul Finanțelor, licitația de echipamente pentru școala online. Dispozitivele vor intra în baza materială a școlilor și vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.

Cum şi când începe anul şcolar 2020-2021. Cele trei scenarii aflate pe masa Guvernului

Asociațiile de părinți iau în calcul trei variante posibile de începere a anului școlar 2020-2021. Astfel, părinții propun ca elevii să fie chemați la școală normal, jumate acasă și jumate să facă lecții online sau toți să învețe de acasă, online.

Nelu Tătaru, anunţ despre redeschiderea şcolilor: „La sfârşitul lunii august vom spune ce putem face în 15 septembrie” 

Începerea anului școlar 2020-2021 este o mare necunoscută acum, în contextul epidemiei de coronavirus. Grupul interministerial care dezbate condițiile în care vor fi redeschise școlile, din toamnă, a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei variante, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus. Prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / la clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu.

Premierul Ludovic Orban îi avertizeaza pe cei implicați în sistemul de educație să fie pregătiți de reînceperea cursurilor doar online, precizând că redeschiderea școlilor în septembrie depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

Scenariul I, toții elevi merg la școală ca și în anii trecuți

Prima variantă propusă este cea ca elevii să revină la școală normal, ca și în anii trecuți. Al doilea scenariu propus este jumate dintre elevi acasă și jumătate să meargă la școală. Scenariul presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute. La clasele începătoare elevii ar trebui să se prezinte cu toții la școală, dar cu respectarea regulilor de distanțare socială, acolo unde infrastructura școlaă o permite.

Scenariul al II-lea propus Guvernului este 50% la şcoală şi 50% online

El presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute, se arată în document.

La clasele pregătitoare – a II-a (sau chiar până la a IV-a acolo unde infrastructura permite), “prezenţa fizică la şcoală, cu respectarea regulilor de distanţare, indiferent de scenariu, ȋntrucât copiii nu se pot adapta la predarea online şi nu are cine să le faciliteze prezenţa la acest gen de predare”, se prevede în document. În acest scenariu, Federația condusă de Iulian Cristache pune în vedere Executivului “obligativitatea ca lecţiile să fie transmise live, accesul la predarea online să fie bidirecţional, copiii de acasă să aibă posibilitatea să pună ȋntrebări sau să răspundă”. Tot în acest caz, biblioteca școlară virtuală trebuie obligatoriu să fie gata, cu resurse educaţionale deschise așa cum prevede de 9 ani articolul 70 din Legea educației.

Părinții vorbesc despre programe şcolare adaptate pentru mediul online, existenţa unor manuale digitale interactive, obligativitatea evaluării ȋn mediul online fără a se solicita acceptul părintelui/reprezentantului legal, obligativitatea ca elevii să fie prezenţi la orele online, obligativitatea ca elevii să ţină tot timpul camerele video deschide ȋn timpul orelor online (dacă elevul nu este cu camera deschisă să fie declarat absent la ora respectivă).

Tot în scenariul al II-lea, părinții cer în propunerea oficială trimisă grupului interministerial ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să susţină fizic simularea examenelor şi să fie puse la dispoziţie, ȋncă din cursul semestrului 1, modele de subiecte. De remarcat că lipsesc simulările de la clasele a VII-a și a XI-a.

Planul prevede ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea didactică în școli și grădinițe (în scenariile: 50/50% sau chiar şi 100% online).

Scenariul al III-lea: 100% online

“Este scenariul deloc agreat de către FNAP-IP, bazându-ne pe nemulţumirile elevilor/părinţilor/profesorilor din perioada semestrului 2 al anului şcolar 2019-2020
– se aplică scenariul 2 prezentat mai sus – programe adaptate, profesori pregătiţi să predea online, dotare cu aparatură/internet”, precizează Federația.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
DNA l-a reținut pe primarul din Sinaia, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București