Ministrul Educaţiei: Noi standarde pentru acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, cu accent pe prevenirea plagiatului

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat, prin ordin, noi standarde pentru autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, unul dintre indicatorii de performanţă avuţi în vedere fiind calitatea tezelor de doctorat susţinute în ultimii cinci ani. Un accent deosebit va fi pus pe existenţa procedurilor de prevenire a fraudei academice, în special a plagiatului, şi de rezolvare a situaţiilor de încălcare a eticii universitare, precizează reprezentanţii ministerului.
Filip Stan
28 dec. 2016, 15:49
Ministrul Educaţiei: Noi standarde pentru acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, cu accent pe prevenirea plagiatului

„Actul normativ, ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, are la bază cele trei domenii de asigurare a calităţii – capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii – în raport cu care sunt definite standardele, standardele de referinţă şi indicatorii de performanţă care trebuie îndepliniţi de o şcoală doctorală pentru a putea funcţiona”, informează Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

Calitatea tezelor de doctorat susţinute în ultimii cinci ani va fi unul dintre indicatorii de performanţă avuţi în vedere în evaluarea periodică a şcolilor doctorale, arată reprezentanţii MENCS.

„Evaluarea va clasifica tezele conform unei grile structurate pe cinci niveluri: nivel ştiinţific de vârf, nivel ştiinţific ridicat, nivel ştiinţific bun, nivel ştiinţific modest şi non-valoare ştiinţifică”, precizează Ministerul Educaţiei.

Un alt indicator de performanţă va fi cunoaşterea ştiinţifică generată în cadrul şcolii doctorale în ultimii cinci ani.

„Vor fi evaluate, prin raportare la specificul domeniului de doctorat, articolele publicate de studenţii-doctoranzi în reviste relevante domeniului şi volume de autor sau colective, rezultatele cercetării ştiinţifice relevante domeniului, contribuţia la demersuri de cercetare programatice şi integrate în reţele academice naţionale sau internaţionale şi contribuţiile ştiinţifice de top ale membrilor şcolii doctorale, din ultimii cinci ani, realizate împreună cu doctoranzii, prin care şcoala se consideră un actor competitiv la nivel internaţional”, mai arată reprezentanţii MENCS.

De asemenea, vor fi luate în considerare premii naţionale şi internaţionale, precum şi recunoaşteri academice internaţionale de prestigiu.

„Un accent deosebit va fi pus pe existenţa procedurilor de prevenire a fraudei academice şi de rezolvare a situaţiilor de încălcare a eticii universitare. Mai important însă, acest segment reprezintă una dintre condiţiile de eligibilitate în vederea declanşării procesului de evaluare externă, şcoala doctorală trebuind să demonstreze aplicarea prevederilor codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei şi promovarea consecventă de măsuri pentru prevenirea, identificarea şi combaterea unor eventuale fraude academice, în special a plagiatului”, precizează Ministerul Educaţiei.

Potrivit ordinului ministrului, fiecare şcoală doctorală va fi evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte, în vederea acreditării, din cinci în cinci ani, pe baza performanţei şi a capacităţ̧ii instituţionale a Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală.

„Autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale se realizează de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR)”, menţionează reprezentanţii MENCS.

Ei mai arată că, în acest sens, ministrul Mircea Dumitru a aprobat şi ordinul privind adoptarea metodologiei de reglementare a activităţilor desfăşurate pe teritoriul României de agenţiile de asigurare a calităţii din străinătate, înregistrate în EQAR.

„În baza criteriilor, standardelor şi indicatorilor de performanţă utilizaţi în evaluarea externă a şcolilor doctorale, agenţia abilitată, CNATDCU şi CNCS, prin consultarea structurilor asociative ale universităţilor şi a federaţiilor studenţeşti reprezentantive la nivel naţional, vor elabora ghidul de evaluare a şcolilor doctorale, adoptat ulterior prin ordin al ministrului Educaţiei, şi fişele vizitei”, precizează Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi Segregarea elevilor în funcţie de criteriul dizabilităţii sau statutul socio-economic al părinţilor, interzisă în şcoli

 

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegeri în 2025?! Comisia SIE a anunțat chiar acum
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cătălin Bordea și-a ieșit din minți. Mesaj fără precedent
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Consumi ketchup din supermarket? Din ce e făcut, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Trump acuză USAID de deturnare de fonduri pentru a sprijini presa de stânga
MediaFlux
Ministerul Muncii a CONFIRMAT! SALARIUL a fost ADOPTAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)