Ministrul Educaţiei: Noi standarde pentru acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, cu accent pe prevenirea plagiatului

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat, prin ordin, noi standarde pentru autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, unul dintre indicatorii de performanţă avuţi în vedere fiind calitatea tezelor de doctorat susţinute în ultimii cinci ani. Un accent deosebit va fi pus pe existenţa procedurilor de prevenire a fraudei academice, în special a plagiatului, şi de rezolvare a situaţiilor de încălcare a eticii universitare, precizează reprezentanţii ministerului.
Filip Stan
28 dec. 2016, 15:49
Ministrul Educaţiei: Noi standarde pentru acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, cu accent pe prevenirea plagiatului

„Actul normativ, ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, are la bază cele trei domenii de asigurare a calităţii – capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii – în raport cu care sunt definite standardele, standardele de referinţă şi indicatorii de performanţă care trebuie îndepliniţi de o şcoală doctorală pentru a putea funcţiona”, informează Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

Calitatea tezelor de doctorat susţinute în ultimii cinci ani va fi unul dintre indicatorii de performanţă avuţi în vedere în evaluarea periodică a şcolilor doctorale, arată reprezentanţii MENCS.

„Evaluarea va clasifica tezele conform unei grile structurate pe cinci niveluri: nivel ştiinţific de vârf, nivel ştiinţific ridicat, nivel ştiinţific bun, nivel ştiinţific modest şi non-valoare ştiinţifică”, precizează Ministerul Educaţiei.

Un alt indicator de performanţă va fi cunoaşterea ştiinţifică generată în cadrul şcolii doctorale în ultimii cinci ani.

„Vor fi evaluate, prin raportare la specificul domeniului de doctorat, articolele publicate de studenţii-doctoranzi în reviste relevante domeniului şi volume de autor sau colective, rezultatele cercetării ştiinţifice relevante domeniului, contribuţia la demersuri de cercetare programatice şi integrate în reţele academice naţionale sau internaţionale şi contribuţiile ştiinţifice de top ale membrilor şcolii doctorale, din ultimii cinci ani, realizate împreună cu doctoranzii, prin care şcoala se consideră un actor competitiv la nivel internaţional”, mai arată reprezentanţii MENCS.

De asemenea, vor fi luate în considerare premii naţionale şi internaţionale, precum şi recunoaşteri academice internaţionale de prestigiu.

„Un accent deosebit va fi pus pe existenţa procedurilor de prevenire a fraudei academice şi de rezolvare a situaţiilor de încălcare a eticii universitare. Mai important însă, acest segment reprezintă una dintre condiţiile de eligibilitate în vederea declanşării procesului de evaluare externă, şcoala doctorală trebuind să demonstreze aplicarea prevederilor codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei şi promovarea consecventă de măsuri pentru prevenirea, identificarea şi combaterea unor eventuale fraude academice, în special a plagiatului”, precizează Ministerul Educaţiei.

Potrivit ordinului ministrului, fiecare şcoală doctorală va fi evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte, în vederea acreditării, din cinci în cinci ani, pe baza performanţei şi a capacităţ̧ii instituţionale a Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală.

„Autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale se realizează de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR)”, menţionează reprezentanţii MENCS.

Ei mai arată că, în acest sens, ministrul Mircea Dumitru a aprobat şi ordinul privind adoptarea metodologiei de reglementare a activităţilor desfăşurate pe teritoriul României de agenţiile de asigurare a calităţii din străinătate, înregistrate în EQAR.

„În baza criteriilor, standardelor şi indicatorilor de performanţă utilizaţi în evaluarea externă a şcolilor doctorale, agenţia abilitată, CNATDCU şi CNCS, prin consultarea structurilor asociative ale universităţilor şi a federaţiilor studenţeşti reprezentantive la nivel naţional, vor elabora ghidul de evaluare a şcolilor doctorale, adoptat ulterior prin ordin al ministrului Educaţiei, şi fişele vizitei”, precizează Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi Segregarea elevilor în funcţie de criteriul dizabilităţii sau statutul socio-economic al părinţilor, interzisă în şcoli

 

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'