Ministrul Remus Pricopie a spus că nu se pune problema ca proba scrisă la limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, precizând că în majoritatea centrelor examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” fiind probleme „extrem de grave”.
Remus Pricopie a precizat că 256 de elevi au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
„Ieri au fost enunţate o serie de ipoteze destul de delicate. Nu există niciun indiciu ca proba de ieri să fie anulată. Proba s-a desfăşurat în foarte bune condiţii în marea majoritate a centrelor. Un singur centru, şi anume cel de la Bolintineanu, a avut probleme. Din discuţia cu Procuratura nu există indicii, deocamdată, că aceste lucrări ar fi fost viciate, lucrările nici nu au fost ridicate, sunt în faza procedurală de verificare. Parchetul o să ne comunice astăzi după-amiază mai multe informaţii. În funcţie de informaţiile pe care le avem, vom decide dacă mâine vor intra toţi la proba de istorie sau matematică”, a declarat ministrul Educaţiei.
Remus Pricopie a spus că la examenul de luni au fost probleme şi în alte centre şi că din păcate mesajul Ministerului Educaţiei, înainte de probele scrise, nu s-a făcut înţeles.
„Înaintea probei de luni a fost videoconferinţa, iar mesajul Ministerului a fost foarte clar: toleranţă zero la corupţie şi fraudă. Am spus explicit că aş vrea să avem un examen de bacalaureat fără procuratură la uşa şcolii. Din păcate nu s-a înţeles acest mesaj şi astfel organele statului au intervenit”, a continuat Pricopie.
Ministrul a precizat că şi în alte judeţe au mai fost probleme, 93 de elevi fiind eliminaţi din examen. „La nivel naţional au fost şi alte probleme semnalate. Am avut situaţii cu elevi eliminaţi din examen la Constanţa, Bucureşti şi Dolj. În total, la nivel naţional, am avut 93 de elevi eliminaţi. Sperăm să nu avem surprize şi la alte centre din ţară. Ce s-a întâmplat la Bolintineanu va fi un semnal de alarmă foarte clar pentru cei care vor gândi să facă acelaşi lucru”, a declarat ministrul Educaţiei.
De asemenea, ministru a declarat că miercuri la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală va fi o echipă nouă.
Fosta directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru e acuzată că a luat bani de la elevi înscrişi la bacalaureat, intervenind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” şi o comisie care să poată fi influenţată în fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti (PTB).
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă.
Citeşte şi: FRAUDĂ la BAC. Ce ŞPAGĂ au dat elevii de la Liceul Bolintineanu pentru a copia la examene
Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.
„Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Procurorii cer marţi instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a Costicăi Vărzaru.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.
Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.
Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.