Ministrul Educaţiei a anunţat că nu vor fi probleme cu căldura în şcoli, în această iarnă. Sorin Cîmpeanu a declarat că, potrivit primelor date pe care le are, sunt puţine unităţi de învăţământ care estimează că depăşesc bugetul pentru încălzire pentru următoarele trei luni.
Sorin Cîmpeanu a declarat că a avut discuţii cu inspectorii şcolari din teritoriu pe tema asigurării căldurii în clădirile în care funcţionează unităţi didactice.
”Guvernul asumă plata diferenţelor cu privire la costul energiei, fie că vorbim de diferenţe pentru energia electrică plafonată pentru şcoli, spitale şi universităţi la un lei pe kilowatt, fie că vorbim de gaz plafonat la 0,31 lei, fie că vorbim de lemne.
Am avut o întâlnire cu toţi inspectorii şcolari generali care au venit la Bucureşti, care au mâine (joi – n.r.) termen de raportare cu privire la încadrarea în bugetul de utilităţi la nivelul fiecărei şcoli. Până acum semnalele pe care le avem sunt că puţine sunt acele şcoli care solicită ajutor pe motiv că nu se încadrează în bugetul pe care-l au.
A fost un anumit buget la începutul anului, există o anumită disponibilitate financiară în momentul de faţă şi se raportează la costurile estimate ale facturilor pe următoarele trei luni. Puţine sunt acele şcoli care au estimat că nu se vor încadra în buget”, a declarat Cîmpeanu la TVR Info.
Ministrul a mai precizat că dependenţa de costul energiei ”contează mai puţin”, costurile depinzând de temperaturile care vir fi înregistrate iarna aceasta.
”Am spus că nu este acceptabil, din punctul de vedere al Guvernului, să existe vreo şcoală în care copiii să stea în frig în clasă, să existe vreo şcoală care să se închidă din cauza lipsei disponibilităţilor financiare pentru plata utilităţilor. Este o asumare a Guvernului, nu numai a Ministerului Educaţiei”, a mai spus ministrul Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că urmează să fie analizate justificările pentru cererile de suplimentare a bugetului alocat pentru încălzirea şcolilor.