Ministrul Educaţiei: Nu vom avea manuale noi pentru elevii de clasa a IV-a la început de an şcolar

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a declarat că elevii de clasa a IV-a nu vor avea manuale noi pe 12 septembrie, în condiţiile în care raportul Corpului de control al premierului arată că au fost încălcări grave ale procedurii de licitaţie.
Iulian Tudor
23 aug. 2016, 09:49
Ministrul Educaţiei: Nu vom avea manuale noi pentru elevii de clasa a IV-a la început de an şcolar

„Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum câteva zile. Experţii au constatat încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem în proces de soluţionare a contestaţiei care a fost înaintată de către editori. Acesta este şi motivul pentru care, din păcate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.

De asemenea, ministrul a precizat directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a organizat licitaţia pentru achiziţia manualelor, a fost schimbat din funcţie, iar în locul său a fost numit Marian Şuţă.

„Corpul de control a făcut şi o serie de recomandări, cum ar fi revizurirea procedurii interne de secretrizare şi descretizare a ofertelor, eliminarea conflictului de interese existent până acum în organizarea licitaţiilor între directorul CNEE şi preşedinte al comisiei de licitaţii. Ceea ce vă pot spune acum este că domnul Cristian Mirescu, care a fost director al acestui consilu de evaluare, nu mai este în momentul de faţă director. Domnia sa lucrează în continuare la Editura Didactică şi Pedagogică , dar nu mai este directorul acestei comisii foarte importante. Vom investiga şi toate aspectele care au fost sesizate de Corpul de control al premierului şi vom merge mai departe cu această cercetare”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Întrebat ce se va întâmpla la CNEE întrucât tot aici sunt elaborate subiectele pentru examenele naţionale şi au fost multe probleme legate de subiecte, ministrul a spus că are în vedere şi îmbunătăţirea acestei activităţi.

„Tot aici erau elaborate şi subiectele pentru examenele naţionale şi de aceea avem în vedere îmbunătăţirea acestei activităţi”, a adăugat ministrul Mircea Dumitru.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a revenit și a anunțat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la şapte materii, probleme existând la alte 6 discipline.

„Vor exista manuale şcolare la clasa a IV-a pentru şapte discipline, pe 12 septembrie acestea se vor afla pe băncile elevilor. Pentru alte încă două discipline, matematică şi limba engleză modernă, contestaţiile au fost rezolvate în instanţă. În consecinţă, în cel mai scurt timp, sperăm noi, în septembrie -octombrie, manualele vor putea fi livrate. Pentru patru discipline, respectiv Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, contestaţiile se află în analiza instanţelor. Pe măsură ce acestea se vor finaliza, vom putea avea manuale şi pentru aceste discipline”, a declarat Mirabela Amarandei.

Raportul Corpului de control al premierului, arată că în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.

Ministerul Educatiei face o serie de precizări legate de asigurarea, contractarea si furnizarea manualelor necesare elevilor claselor a IV-a.

Astfel, procedurile au fost finalizate şi au fost semnate contracte cu editurile câştigătoare pentru 7 discipline: Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mișcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie. Toate aceste titluri vor fi pe băncile elevilor la începutul anului şcolar 2016-2017.

Pentru alte două discipline – Matematică şi Limba modernă engleză – contestaţiile în instanţă au fost soluţionate, prin urmare se poate trece la semnarea contractelor şi livrarea manualelor în şcoli în intervalul septembrie – octombrie 2016.

Contestaţiile pentru loturile de manuale la disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie sunt, în acest moment, pe rolul instanţelor. Pe măsură ce aceste litigii vor fi soluţionate juridic, procedurile subsecvente vor fi puse cât mai rapid în aplicare astfel încât stocurile de manuale să fie completate.

„Facem tot ce se poate pentru ca elevii din clasa a IV-a să nu fie afectaţi de problemele de procedură ce vizează licitaţia pentru manualele şcolare. Îi asigur pe elevi, profesori şi părinţi că imediat ce instanţele se vor pronunţa, vom parcurge toţi paşii necesari astfel încât situaţiile nefericite de până acum să nu se mai repete”, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Corpul de Control al premierului: A fost încălcată procedura de secretizare-desecretizare a ofertelor în cazul licitaţiei manualelor

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Cum verifici rapid dacă ai ploșnițe în pat. Testul care îți arată că insectele au ajuns în casa ta
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Zodiile care vor avea cel mai dificil an. Totul este împotriva lor
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Vânzările Tesla în Europa scad drastic pe fondul controverselor politice ale lui Elon Musk
MediaFlux
ADEVĂRUL despre ARMATA ROMÂNĂ! S-a aflat ACUM! Pericol MAJOR în caz de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)