„Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbim de elevi sau de cadre didactice, dar în mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii”, a precizat Cîmpeanu.
Premierul României va convoca, mâine la Guvern, o discuție la care vor participa ministrul Sănătății și ministrul Educației, reprezentantul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, reprezentantul Comitetului Național pentru Vaccinare, reprezentantul INSP și un reprezentant al Administrației Prezidențiale, unde vor fi discutate toate ipotezele de lucru.
Cîmpeanu a anunțat că exită propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile să rămână deschise, față de cele de anul trecut, când au existat praguri de 1%, 3% și 6%, în funcție de diferite scenarii.
„Până acum, știți foarte bine că erau scenariile deja cunoscute, școlile rămâneau deschise până când localitatea atingea pragul de 1 la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicarea acestui nivel până la care școlile rămân în totalitate deschise. Atunci cand se va depăși acest prag vom vedea ce măsuri trebuie luate”, a adăugat Cîmpeanu, referindu-se la pragul de la care nu se va putea merge la școală fizic, prag al ratei de infectare ce urmează să fie stabilit vineri într-o întâlnire la guvern la care vor participa și Raed Arafat, INSP și colonelul Valeriu Gheorghiță.
Cîmpeanu a amintit că în prezent sunt circa 30.000 de copii de 12-15 ani, adică 4% din această categorie de vârstă, și 145.000 de tineri 16-19 ani, o pondere de 20% din această categorie de vârstă.
„Ambele situații sunt sub media națională. Totuși, personalul din învățământ este vaccinat în proporție de peste 60%”, a spus ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu a mai declarat că testarea periodică va fi făcută numai cu teste PCR, întrucât testele noninvazive nu sunt omologate în România.
„Testarea periodică poate fi făcută într-un singur fel – cu teste PCR. Nici in acest moment testele noninvazive nu sunt omologate în Romania. Dacă este vorba de rate de infectare ridicate, peste acel prag, atunci presupun că vor fi necesare măsuri suplimentare de protecție, printre care poate fi și testarea periodică a celor nevaccinați. Din ceea ce știți de fapt, nu cadrul legal a împiedicat folosirea testelor în școli. Au fost peste un milion de teste și au fost folosite doar 2%. Nu au fost folosite pentru că nu a existat acordul părinților.”, a declarat Cîmpeanu.