„Conform Programului de guvernare, până la sfârşitul anului 2017 trebuie să avem o nouă lege a educaţiei naţionale. În acest context, Consiliul Naţional al Rectorilor şi alte consorţii universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă şi în acelaşi timp, comisiile parlamentare de educaţie din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege. Deci, împreună cu Parlamentul şi împreună cu aceste consilii şi consorţii vom demara acest proces de a crea o nouă lege a educaţiei naţionale care are ca termen, aşa cum spuneam, sfârşitul acestui an”, a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Avem în vedere realizarea unei legi a manualelor
El a mai spus că va prelua din actuala lege a educaţiei „tot ceea ce este corect, obiectiv şi care va conduce spre obiectivele pe care ni le-am asumat”.
În capitolul „Politici în domeniul educaţiei” din programul de guvernare, mai este prevăzută conectarea tuturor şcolilor la internet prin conexiuni de mare viteză, realizarea de wireless campus-uri, începând cu învăţământul liceal, precum şi asigurarea necesarului de microbuze pentru transportul şcolar şi a unor campusuri şcolare în centrele de comună la standarde europene.
Programul PSD mai prevede reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educaţional, precum şi dezvoltarea sistemului de servicii de educaţie timpurie, pentru copiii între 0 şi 6 ani, „prin curriculum adecvat şi cadre didactice bine pregătite, dar şi prin implicarea părinţilor, cu dezvoltarea şi furnizarea de cursuri parentale, sau dezvoltarea de măsuri de stimulare financiară”.
Potrivit documentului, se va realiza reforma curriculară şi vor fi înnoite toate manualele.
„Vom modifica Legea educaţiei până cel târziu 1 ianuarie 2018 şi vom elabora Legea Manualului care să reglementeze achiziţia manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar”, se mai arată în programul de guvernare.