Ioan Mang s-ar putea retrage de la Ministerul Educaţiei. Mang a declarat că deocamdată nu a discutat cu premierul Victor Ponta despre plecare sa de la Minsterul Educaţiei, deoarece nu îi răspunde la telefon.
Ioan Mang a fost desemnat de Victor Ponta ministrul al Educaţiei, după ce anterior, Corina Dumitrescu a fost contestată în legătură cu presupusele cursuri absolvite la Stanford.
Fostul ministru al Educaţiei a spus, într-o conferinţă de presă, că demisia de onoare a lui Mang nu este o dramă, ci o datorie, întrucât în ultima săptămână au început să se acumuleze acuzaţii de plagiat la adresa sa.
Victor Ponta a afirmat, joi seară, că a fost informat despre acuzaţiile formulate la adresa ministrului Educaţiei, Ioan Mang, de preşedintele PDL, Emil Boc, şi „cei apropiaţi” opoziţiei şi că speră să primească în cursul zilei de vineri un răspuns favorabil din partea Academiei Române privind constituirea unui grup de specialişti care să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei. Ponta a mai precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.
Ionel Haiduc a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Academia Română aşteaptă să fie solicitată la „modul concret”, în sensul să i se pună la dispoziţie documentele relevante în acest caz, pentru a putea analiza şi, ulterior, pentru a face o sugestie premierului.
PDL vrea capul lui Mang
„PDL îi cere primului ministru să decidă până luni înlocuirea lui Ioan Mang din funcţia de ministru al Educaţiei. Demisia nu e o dramă, e o datorie”, a afirmat Cătălin Baba.
Baba a arătat că cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia au certificat cu probe că există un furt, un fals intelectual în lucrarea lui Mang.
Potrivit lui Baba, Consiliul de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică este instituţia abilitată să judece cazurile de plagiat, şi nu Academia Română.
„Consiliul Naţional de Etică din cadrul ANCS este instituţia abilitată să judece aceste cazuri de plagiat, tactica de a trimite la Academia Română să se pronunţe întârzie o stare de fapt”, a apreciat Cătălin Baba.
El a explicat că, atunci când există suspiciune de plagiat, orice persoană din România poate să sesizeze acest consiliu de etică şi că procedura este că acest consiliu să ia legătura cu persoanele din ţară şi străinătate care au fost plagiate pentru ca ele să se pronunţe.
Baba a mai spus că dosarul plus punctele de vedere ale celor care au fost plagiaţi intră în evaluarea consiliului, care este format din 11 membri, iar decizia de plagiat se ia cu votul a opt membri.
„Procedura poate să dureze 90 de zile. Este destul de lungă, pentru că lucrurile sunt serioase, dar în acest caz lucrurile pot să meargă mai repede”, a mai spus Baba, arătând că deja există punctele de vedere ale celor care au fost plagiaţi.