„Nu vreau să sune a laudă, nu am făcut politică şi cred că nici nu am să fac, dar vreau să spun că printre motivele de satisfacţie este şi faptul că avem o rectificare pozitivă, semnificativă, pentru educaţie în acest an. Este vorba despre o sumă de 1,89 miliarde de lei. Păcat însă că o mare parte din această sumă, multe sute de milioane de lei, au trebuit să fie alocate pentru plata titlurilor executorii, câştigate în instanţă de colegii noştri din învăţământul universitar şi preuniversitar”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a specificat că admite că aceste drepturi au fost câştigate în instanţă, că ele trebuiau să fie plătite, că „se bucură” că ele au putut fi plătite, dar că s-ar fi putut face altceva cu banii respectivi.
„În ultimii trei ani au fost aproape şase miliarde de lei pentru plata acestor titluri executorii. Aceştia puteau fi folosiţi pentru o creştere constantă a salariilor sau pentru o altă investiţie din rândul celor atât de necesare în educaţie. În fine, ele sunt drepturi câştigate şi trebuiau să fie plătite, dar mai departe trebuie să ne concentrăm pe alocarea de resurse în educaţie”, a completat ministrul, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Citeşte şi: Sindicaliştii din Educaţie cer creşteri salariale de 15% de la 1 noiembrie. Guvernul a cerut o păsuire
Salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu mai mult de 10%, de la 1 decembrie anul curent, dacă vor fi identificate fonduri disponibile în acest sens, a declarat, joi, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Câmpeanu, după întâlnirea avută cu sindicatele din învățământ.
„Guvernul a propus creșteri de salarii de 10% începând cu 1 decembrie 2015. Este vorba ca tot ceea ce a fost asumat prin acel acord din domeniul educației pentru anul 2016 să fie acordat din decembrie. Am afirmat în numele Guvernului că peste acest 10% tot ceea ce se va regăsi ca fiind disponibil va putea fi adăugat pentru creșteri de salarii în educație„, a afirmat Sorin Câmpeanu.
Potrivit acestuia, sindicatele solicită o creștere de 20% a salariilor.
„Creșterea salariilor cu 20% ar însemna, luând în considerare și creșterile de 5% din martie și de 5% din septembrie 2015, o creștere a salariilor de 32%. Guvernul își va ține promisiunea de a adăuga peste ceea ce deja a promis ceea ce va identifica drept disponibil„, a spus ministrul Educației.
CITEŞTE ŞI Victor Ponta: La EDUCAŢIE am negociat dur. Soluţia corectă şi adevărată este legea salarizării