Ministrul Energie anunţă că îşi doreşte ca în cursul acestui an să fie adoptată modificarea legii privind exploatarea de resurse energetice offshore.
„Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, dacă se va lua decizia de investiţii în cursul acestui an. Ceea ce doresc operatorii din Marea Neagă – şi noi ne-am pus în programul de guvernare, atât al Partidului Naţional Liberal, cât şi al Alianţei PNL – USR PLUS – UDMR – este modificarea legii offshore în aşa fel încât să stimuleze aceste investiţii şi o vom face. Şi o vom face în cursul acestui an această modificare. Numai că eu am spus şi am căzut şi în coaliţie de acord, acest lucru va trebui făcut în Parlament, pentru că dorim o coaliţie cât mai largă pe acest aspect, tocmai datorită a ceea ce s-a întâmplat în 2018 când eram în Parlament în Comisia de industrie şi, dacă vă aduceţi aminte ce discuţii au fost şi cum un proiect dat de Guvern în Parlament, pe o majoritate solidă a PSD, de un Guvern PSD, a fost complet măcelărit în Parlament. Noi ne dorim să nu repetăm greşeala celor de la PSD”, a declarat ministrul Energiei, marţi seară, la Digi 24, citat de News.
Virgil Popescu a menţionat că doreşte ca proiectul „să treacă repede în Parlament”, iar după promulgarea legii să înceapă activitatea în vederea exploatării resurselor în Marea Neagră.
Virgil Popescu, anunţă că populaţia nu mai este obligată să suporte cheltuiala pentru racordurile la reţelele de gaze naturale şi energie electrică de la reţea până la limita de proprietate, obligaţia în acest sens fiind valabilă doar pentru racordul de la limita de proprietate. Măsurile sunt prevăzute într-o lege aprobată şi promulgată la finalul anului trecut.
„Legea a fost modificată la finalul anului trecut în aşa fel încât racordurile la energie electrică şi la gaze naturale devin gratuite, în sensul în care acest racord nu mai este plătit de la conductă până la poartă. (…) Am dreptul să mă racordez de la conducta din stradă până la limita de proprietate, este gratuit, nu mai există tarif reglementat pentru această racordare.
Racordul e gratuit pentru om, dar se recuperează, se socializează în tariful de distribuţie pentru că toate investiţiile care se fac în reţea se regăsesc în acel tarif de distribuţie”, a explicat ministrul la digi 24.
Popescu a adăugat că ANRE poate aplica amenzi raportate la cifra de afaceri acelor distribuitori care nu realizează racordurile şi extinderile de reţea în termenul de 90 de zile prevăzut de lege.
Ministrul Energiei a mai povestit, marţi seară, că a primit la o adresă a sa, unde nu locuieşte nimeni, o factură în valoare de 972 de lei pentru energie electrică, în condiţiile în care, conform estimării sale, factura pentru consumul real ar fi undeva în jurul sumei de 10-15 lei.
Virgil Popescu a explicat că în acel imobil nu mai locuieşte nimeni de aproximativ jumătate de an, iar în istoric consumul nu a fost mai mare de 200 de lei lunar, nici măcar în perioada de iarnă.
„Săpând pe firul facturii, este o factură estimată de către distribuitor, care a trimis aceste cifre – pentru că trebuie să ştie toţi românii, orice român are un contract cu furnizorul, dar distribuţia, adică firele, contoarele, citirea acestora, estimările se fac de către distribuitor – în cazul meu au fost făcute de distribuitorii din această zonă şi s-au transmis către furnizor, care nu deţinea şi distribuţia. Şi am primit factura de 972 de lei”, a afirmat Virgil Popescu.