Este vorba despre o ordonanță de urgență ce modifică și completează OUG nr. 163/2022, care vizează cadrul legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că noul act normativ prevede și suport financiar pentru energia electrică din surse regenerabile, autoconsum, precum și utilizarea acestei energii în sectorul încălzirii, răcirii și transporturilor. În acest fel, România este impulsionată să atingă obiectivul național privind ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de energie, până în 2030.
Energia din surse regenerabile este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene (UE), contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea poluării, notează idevice. Potrivit lui Burduja, sectorul energetic din România contribuie cu peste 75 la sută din emisiile totale de gaze cu efect de seră, iar adoptarea energiei regenerabile poate juca un rol fundamental pentru reducerea acestora și protejarea biodiversității.
Astfel, noua ordonanță prevede criterii stricte de durabilitate și reducere a emisiilor pentru biocombustibili, biolichide și combustibilii din biomasă. Se urmărește extinderea certificării biomasei și a biogazului pentru unitățile de productie, precum și crearea unei baze de date la nivel național. Baza de date va fi gestionată de ministerele Energiei, Mediului Apelor si Padurilor și Agriculturii.
Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin OUG nr. 163/2022 a fost realizată transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 în legislația națională, în concordanță cu obiectivele stabilite în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC). Acest demers, subliniază demnitarul, este esențial pentru a alinia România la angajamentele asumate față de UE, evitând astfel riscul unor proceduri de infringement.
Ulterior, UE dat Directiva 2023/2413, care modifică substanțial Directiva (UE) 2018/2001, Regulamentul (UE) 2018/1999 și Directiva 98/70/CE privind promovarea energiei regenerabile.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai subliniat că transpunerea acestei noi directive este esențială pentru a menține ritmul progresului în sectorul energetic și pentru a susține tranziția către o economie ”verde”.