Ministrul Energiei: „Avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificată”

Ministrul Energiei recunoaşte că românii plătesc un preţ la gaz nejustificat de mare. Virgil Popescu este sceptic cu privire la o scădere a preţului gazelor naturale atâta timp cât există o dependenţă faţă de Rusia şi cât timp războiul din Ucraina continuă.
Filip Stan
18 mai 2022, 22:46
Ministrul Energiei:

Ministrul Energiei a declarat, miercuri seară, că România plăteşte un preţ mult prea mare pentru gazele naturale, precizând că vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc.

„Atâta timp cât vom fi în continuare dependenţi de gaz din Federaţia Rusă, preţ al gazului care am văzut cu toţii că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crescut brusc, fără nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei – că până la urmă asta a fost, s-a refuzat suplimentarea unor cantităţi de gaze în condiţiile în care cu ani în urmă acest lucru se întâmpla – este evident că, dacă vom avea o dependenţă, preţurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc”, a declarat Virgil Popescu la Digi 24.

Citeşte şi Energia electrică s-a scumpit cu aproape 30% într-o singură lună. Preţul gazelor s-a majorat cu peste 85% în ultimul an

Ministrul este sceptic cu privire la o scădere a preţului gazelor naturale atâta timp cât există o dependenţă faţă de Rusia şi cât timp războiul din Ucraina continuă.

„Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat. A crescut cumva costul exploatărilor de gaze? Costă mai mult să scoţi gazul din pământul rusesc faţă de anul trecut? Nu! Deci pur şi simplu din jocuri de reducere a ofertei, din jocuri de piaţă, acest preţ a ajuns să fie foarte mare. Şi este menţinut acolo.

Atât timp cât avem un conflict la frontieră, conflict din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preţuri. (…) Cât timp va fi război, nu cred că vom asista la o scădere a preţului. Dacă vom avea suficient de mult gaz lichefiat şi nu vom depinde de gazul din Federaţia Rusă, sigur că preţul va scădea. Pentru că nu se mai poate juca cu gazul ca şi armă politică, este evident”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul a explicat, de asemenea, că România şi-a permis să introducă o plafonare a preţului la gaz datorită dependenţei scăzute de importuri.

„Dacă am fi fost dependenţi de gazul de import, nu am fi putut să ne permitem să spunem: ăsta este preţul, dacă vreţi să vindeţi, bine, dacă nu vreţi să vindeţi, iarăşi bine”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a dezvăluit ce se întâmplă cu banii pe care statul îi va primi de pe urma exploatărilor de gaze din Marea Neagră: Se duc în dezvoltarea reţelelor de gaze

Virgil Popescu spune că banii pe care statul îi va primi de pe urma exploatărilor de gaze din Marea Neagră vor intra în bugetul de stat, de unde vor fi direcţionaţi către investiţii ori în proiecte de energie sau de petrochimie.

„Banii se duc în bugetul mare şi în lege spune că, din bugetul mare, banii din aceste exploatări offshore din Marea Neagră se duc în dezvoltarea reţelelor de gaze sau/şi în proiecte de energie sau de petrochimie care se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Adică se duc în investiţii, se duc în multiplicare investiţională în România”, a declarat ministrul la digi 24.

Acesta a catalogat drept „un pic populistă” propunerea USR ca veniturile statului din exploatările offshore să fie direcţionate către Pilonul II de pensii, Popescu subliniind că de acel pilon nu beneficiază toţi românii.

„Nu poţi să duci banii dintr-un impozit, pentru că până la urmă vorbim de un impozit, într-un cont privat, fie că este administrat  de o firmă privată sau publică, dar e un cont privat. Nu poţi să-i duci aşa, dintr-o dată. Noi îi ducem în buget şi cu destinaţie clară în investiţii”, a mai spus Virgil Popescu, care a subliniată că România va avea excedent de gaze din anul 2026.

Citeşte şi Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania