Ministrul a fost întrebat, de exemplu, despre strategia energetică pe care intenționează să o elaboreze și despre care a vorbit și în cadrul audierilor din Parlament. Aceasta deşi în 2016 Guvernul a scris o strategie energetică.
„Acuma strategia se elaborează. Nu pot să vă dau acum care este viziunea, care este ţinta!”, a fost răspunsul evaziv al ministrului. Anton Anton a fost, apoi, întrebat cât timp vor mai dura negocierile cu investitorii chinezi pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
„Cer iertare, ca poate parea ca sunt nesimtit, dar in calitatea dumneavoastra de fost profesor, imi puteti spune ce este ala curent electric”, a intrebat Mihai Nicut, jurnalist la Economica.net. Ministrul a raspuns sec: Esti nesimtit!
„De câţi ani se fac negocierile ăstea? No, foarte bine, atuncea de unde să vă dau eu un termen de finalizare?!”, a fost răspunsul ministrului.
Nici în privința destinaţiei gazelor din Marea Neagra, Anton Anton nu a putut oferi lămuriri: „Stop! Nu-mi puneţi mie în cârcă toată industria românească!”.
În aceeași notă, când a venit vorba despre stabilirea preţului de referinţă la gazele naturale româneşti în funcţie de bursa din Austria, ministrul liberal-democrat a avut un răspuns surprinzător: „Întrebaţi-l pe preşedintele Autorităţii care se ocupă de chestia asta! Nu ministerul se ocupă de preţul de referinţă şi de redevenţe!”
Nici măcar numele noului director general al Petrom, companie la care Ministerul Energiei este acţionar, nu este mai la îndemâna lui Anton Anton. Totuși, ministrul este convins că noua conducere va avea rezultate bune.
„Nu vă supăraţi pe mine că nu am reţinut exact cum o cheamă, dar ştiu că vine o altă doamnă. Am încredere în noua conducere a Petrom, nu văd de ce nu!”, a spus Anton.
Întrebat apoi de ce sunt oprite cele cinci hidrocentrale de pe râul Olt, în condiţiile în care Guvernul vrea să construiască hidrocentrale noi, ministrul Energiei a uimit din nou: „Nu eu stabilesc care sunt hidrocentralele care sunt în funcţiune şi nu sunt în funcţiune! În niciun caz!”.
Cât despre listarea la bursă a Hidroelectrica, ministrul lasă să se înțeleagă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, deşi foştii ministri ai energiei pregăteau o listarea a unui pachet de 10% din compania de stat.
„Cred că pentru a ajunge la bursă, Hidro trebuie să devină atractivă, să se mai îngraşe niţel”, a răspuns Anton.