Ministrul Energiei, Sebastian Burduja : „Facturile la energie nu se vor dubla din aprilie 2025”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, asigură că nu se vor dubla facturile la energie din aprilie 2025 și promite continuarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Filip Stan
10 sept. 2024, 23:47
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja : „Facturile la energie nu se vor dubla din aprilie 2025”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a asigurat marți, într-un interviu exclusiv pentru Digi24, că nu se vor dubla facturile la energie începând din aprilie 2025.

Burduja a subliniat că persoanele vulnerabile, inclusiv cei cu venituri mici, familiile cu mulți copii sau cei care utilizează aparate medicale ce cresc consumul de energie, vor beneficia în continuare de o schemă de compensare și plafonare a costurilor cu energia. El a menționat că detaliile privind criteriile de sprijin vor fi definite până în luna ianuarie.

Ce a declarat Sebastian Burduja

Ministrul a explicat că, în prezent, schema de compensare și plafonare este în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2025.

„Avem o schemă de compensare plafonare în vigoare până la finalul lunii martie anul viitor. Noi am spus că și dincolo de acest orizont de timp va trebui să sprijinim consumatorii români care au nevoie cu adevărat de sprijin din partea statului. În acest moment, schema de compensare plafonare subvenționează pe baza nivelului de consum. Adică dacă am un consum mic pe lună, sub 100 KW/h plătesc acel 0,68 lei KW/oră, dacă am un consum mai mare, peste 300 KW/h plătesc 1,3 lei. Deci aproape dublu” a spus ministrul.

Citește și : Burduja: Românii vor trece iarna fără teama frigului. Ministrul Energiei promite facturi compensate şi în 2025

„Cred că principial, și pe baza reglementărilor europene, ar trebui să ne îndreptăm spre un model în care îi sprijinim pe cei care au într-adevăr nevoie, adică nu se descurcă să își plătească aceste facturi la finalul lunii. Asta înseamnă românii care cu venituri mici, care au mulți copii, românii care au acasă un aparat medical și au poate un consum mai mare la energie electrică pentru a-și proteja sănătatea, ș.a.m.d” a adăugat Burduja.

Întrebat despre cum va funcționa noua schemă pentru persoanele vulnerabile, Burduja a răspuns că aceasta va fi stabilită în funcție de venituri și alte criterii care vor fi clarificate până în ianuarie. „Cazurile sociale, în funcție de venituri, de criteriile pe care vi le-am spus și care urmează să fie definite până în luna ianuarie”.

Referitor la posibilitatea revenirii la piața complet liberă din aprilie anul viitor, Burduja a declarat că nu poate prezice cu exactitate, dar a subliniat că protecția consumatorilor vulnerabili va continua. „N-am un glob de cristal să vă spun lucrul acesta. Cu mențiunea că acești consumatori vulnerabili vor fi în continuare protejați.”

Citește și : Ce se va întâmpla cu familiile din categoriie vulnerabile după ce va înceta plafonarea preţului la energie. Ministrul Sebastian Burduja: „Urmează să identificăm exact genul de consumator care nu se descurcă fără acest sprijin”

Ministrul a adăugat că se pot crea excepții pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili și că se va reglementa un anumit preț sau subvenție.

„Noi putem crea excepții pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili și să reglementăm un anumit preț sau o anumită subvenție din partea statului român, pentru că într-adevăr la ora la care vorbim pe un consum de sub 100 KW/oră avem undeva la 4-5 milioane de gospodării care plătesc cam 42-45 lei factura la curent pe lună. E o sumă destul de rezonabilă. Problema este că e plătită la același nivel de subvenție și de o familie cu un apartament care stă gol în cartierul Primăverii și de o familie cu trei copii care face economie la energie electrică în Ferentari. Ceea ce principial nu este tocmai în regulă” a conchis Burduja.

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Drumul care trebuia să rezolve o mare problemă cu traficul din zona Bucureștiului, departe de finalizare. Lucrările au rămas în urmă și se pare că șoferii mai au de așteptat
Capital.ro
Mașinile interzise în București. Se pun restricții tot timpul, orele 07-10 și 16-19
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Vestea zilei pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Rețetă de toamnă. Bărcuțe de vinete umplute cu carne tocată
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Ungaria e la ani lumină de România. Viktor Orban ne-a umilit. Cum ne-a dat peste nas
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Melania Trump îl apără pe fostul președinte Donald Trump: Reacție dură față de administrația Biden
MediaFlux
PENSIE mai mare pentru sute de mii de pensionari. Boloș a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...