În momentul de față, consumul casnic până la care este compensat prețul la energie este de 300 de kWh/lună, iar Virgil Popescu a propus în coaliție ca plafonul să fie scăzut până la 250 de kWh/lună.
Solicitarea ministrului a venit fără argumente concrete, calcule sau soluții pentru românii care nu își vor putea permite să mai plătească facturile. El a spus doar că e nevoie de o scădere a presiunii pe bugetul de stat. Ministerul Finanțelor a respins propunerile, iar sumele necesare pentru compensarea prețului la curent electric rămân cele deja prevăzute în rectificarea bugetară. De altfel, Ministerul Finanțelor susține că aceste sume pe care Ministerul Energiei le-a primit sunt suficiente pentru a putea fi acoperite cheltuielile cu compensarea prețului la energia electrică și la gaze.
Virgil Popescu ar dori o soluție asemănătoare și pentru prețurile gazelor. Dacă ideea ministrului s-ar pune în practică, consumatorii care depășesc cei 250kWh compensați vor plăti tot ce trece de acest plafon la prețul pieței care uneori ajunge să fie de zece ori mai scump.
Aceste discuții vor fi reluate săptămâna viitoare, iar social-democrații se vor baza pe cele trei propuneri pe care le au. Printre acestea ar fi revenirea la sistemul reglementat al prețului energiei electrice, așa cum era înainte de liberalizarea pieței.
În prezent, social democrații pregătesc trei scenarii pentru toamnă în ceea ce privește criza energetică. Potrivit acestora, unul dintre aceste trei scenarii privește decuplarea prețului consumatorilor casnici de la prețul general al energiei electrice. Asta înseamnă că ar trebui o reglementare a prețului pentru consumatorii casnici, fiind incluse aici și spitalele, școlile și punctele termice. Acestea ar trebui să aibă un preț reglementat și nu compensat, așa cum este în momentul de față.
Mai mult decât atât, ar trebui un preț special și pentru IMM-uri. Pentru restul consumatorilor, prețul va fi altul.
Social democrații își doresc accelerarea acestui proces, astfel încât, începând din toamnă, una dintre aceste variante să fie acceptate în coaliția de guvernare și să pornească procesul legislativ, astfel încât să fie reglementată cât mai devreme.