România va avea cel mai mic preț la benzină și motorină din Europa, susține ministrul Virgil Popescu. Reducerea de 50 de bani pentru fiecare litru, dar fără inițiativă de plafonare la pompe, va avea efectul scontat, susține ministrul Energiei.
„Am lucrat ieri la ordonanţa de urgenţă şi ea va fi în şedinţa de Guvern de miercuri. În urma acestei reduceri, preţul la motorină va fi de circa 1,7 euro/litru, iar cel la benzină de 1,6 euro. Va fi cel mai mic preţ din Europa, după Ungaria”, a declarat oficialul de la Energie.
Ministrul a amintit că din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat prin Ministerul de Finanţe şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă.
„Sunt sigur că 80% dintre operatori vor aplica măsura cu siguranţă. Dar cred că şi operatorii mici, din zonele rurale, vor face asta”, a mai transmis Virgil Popescu.
Totuși, prețurile nu sunt plafonate, iar prețurile ar putea continua să crească într-un ritm accelerat. Pentru cât timp vor rămâne prețurile „cele mai mici din Europa”, cu excepția Ungariei, rămâne de văzut.
Când va intra în vigoare proiectul, premierul nu știe. El a oferit o explicație halucinantă la începutul săptămânii. Nicolae Ciucă a declarat luni: „Sincer, nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu răspuns în acest sens”.
Totuși, românii susțin că nu renunță la protestul de mare amploare de joi, 30 iunie ora 12.00, prin care cer plafonarea prețului la carburanți, în condițiile în care peste 40% din preț reprezintă TVA și accize impuse de stat.
Altfel se simte tăvălugul scumpirilor în statele cu economie fragilă, precum România. Un bun exemplu în acest sens reprezintă majorarea explozivă a tarifelor la carburanți, raportate la salariile medii nete.
Statele nordice au cele mai mari prețuri la carburanți, cu până la 50% mai mari față de țara noastră, dar salariile sunt cu aproape 500% mai mari.
În Suedia, Spania, Marea Britanie, Italia și Franța, prețul carburantului este cu aproximativ 25% mai mare, dar veniturile medii lunare nete sunt cu aproximativ 300% mai mari față de cele ale cetățenilor de pe teritoriul României.
VEZI AICI analiza. România are deja printre cele mai mici prețuri la carburanți, dar foarte mari raportate la puterea de cumpărare a populației.