Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune.
Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile.
„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esențială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităților economice și, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus secretarul Granholm. „Încurajăm și sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani și este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele climatice.”
„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu. „Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”
Mai multe detalii AICI