În cadrul întâlnirii, miniştrii Sănătăţii au împărtăşit experienţele din fiecare stat membru şi au identificat orientări de dezvoltare a politicilor publice în domeniu. S-au remarcat principii care au în vedere medicina bazată pe dovezi, politicile esenţiale de prevenţie şi abordările multisectoriale, atât la nivel instituţional, cât şi parteneriatele cu societatea civilă.
De asemenea, ministrul Eugen Nicolăescu a participat la un dejun de lucru împreună cu ceilalţi şefi de delegaţii a cărui temă a fost impactul crizei financiare asupra sistemelor de sănătate.
În urma discuţiilor, s-au evidenţiat aspecte importante în politicile de sănătate publică, precum necesitatea depăşirii crizei economice şi finanţarea corespunzătoare a sistemelor de sănătate, eficientizarea componentelor sistemului cu accent pe reducerea costurilor îngrijirilor spitaliceşti şi implicarea mai activa şi susţinută a comunităţilor locale în politica de sănătate la nivel local.
Şefii delegaţiilor au discutat despre măsurile care pot îmbunătăţi finanţarea sectorului, dar şi despre dezvoltarea cu prioritate a prevenţiei pe termen lung ca un mecanism eficient de ameliorare şi îmbunătăţire a stării de sănătate, dar şi de reducere a costurilor asociate îmbolnăvirilor.
Ministrul Sănătăţii Nicolăescu a mai avut o întâlnire bilaterală cu omologul său din Ungaria, cu care a discutat stadiile de implementare a măsurilor de reformă în sănătate. De asemenea, miniştrii din cele două ţări au identificat domenii comune de expertiză şi colaborare pentru un schimb de bune practici între cele două ţări.