Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a mai anunțat că ANAF va intensifica acțiunile de combatere a evaziunii folosind un mix de măsuri, printre care unele deja anunțate, cum ar fi introducerea eFactură la produsele cu risc fiscal ridicat sau radarul mărfurilor.
„Eu mi-aș dori ca zona de microîntreprinderi să rămână în reconversie economică și să fie raportată la valoare adăugată ridicată și tranziție digitală și verde, dar mai ales la conversie economică către producție și procesare. Ne plângem de foarte mult timp că avem o balanță comercială deficitară. Dacă tot avem o astfel de facilitate, cred că ceea ce înseamnă zona de microîntreprinderi ar trebui să se raporteze cu preponderență către ceea ce înseamnă valoare adăugată, care e producătoare de PIB real în România”, a spus ministrul Finanțelor la Profit News TV.
Facilitățile fiscale ar trebui să stimuleze acele domenii ale economiei pe care statul vrea să le dezvolte. „Restul, că putem să discutăm dacă putem să acordăm o facilitate temporară pentru consultanță și management sau pentru alte activități, evident că asta va face obiectul unei analize. Dar este o chestiune de bun-simț economic. Am o facilitate pentru ceea ce vreau să stimulez într-o economie, nu pentru orice lucru care, până la urmă, este doar producător de consum. (…) Și iată cum ajungem, dacă îmi permiteți această exprimare puțin neacademică, la zbaterea în fața pieței valutare, dacă crește cursul valutar, dacă nu crește. Pai, cu ce instrumente, dacă nu ne ajustăm măcar din măsurile fiscale sau, dincolo de asta, din măsurile guvernamentale”, a adăugat ministrul.
Ministrul Finanțelor a mai anunțat că ANAF va intensifica acțiunile de combatere a evaziunii folosind un mix de măsuri, printre care unele deja anunțate, cum ar fi introducerea eFactură la produsele cu risc fiscal ridicat sau radarul mărfurilor, obiectivul fiind de a obține în acest an din combaterea evaziunii circa 12 miliarde de lei în scenariul de bază, sumă care poate ajunge până la 20 de miliarde de lei în scenariul optimist.
Acesta a transmis că a cerut ANAF să facă verificări la companiile cu un istoric negativ și nu la companiile pe care le verifică an de an și sunt de fapt cei care își plătesc taxele.
„Vă dau scenariile: Scenariul pesimist, 7 miliarde de lei, scenariul de bază de 12 miliarde de lei și scenariul optimist de 20 de miliarde de lei. Marja aceasta (n.r. 7-20 miliarde lei) este compusă dintr-un mix de măsuri. Avem eFactura business to business la produsele de mare risc fiscal, pe de altă parte avem sistemul acesta, radarul mărfurilor, pe care îl ducem și către achizițiile intracomunitare și care va fi și el aplicabil de la 1 iulie … Nu în ultimul rând, avem acest stopaj la sursă la care, pentru numele lui Dumnezeu, toți știm că nu se plătesc contribuții la bugetul de stat și sunt arierate imense. Cred că și prin eșalonări … Când am luat scenariul de bază, acela include eșalonările, în sensul în care nu vrem neapărat ca economia sau companiile să aibă o dificultate, ne permitem eșalonarea acelor resurse, dar acea eșalonare înseamnă o predictibilitate viitoare asupra veniturilor pe care le vom colecta.
Este un set de măsuri complexe, nu o să le spunem public pe toate, dar ceea ce vreau să spun public este că această acțiune va viza economia informală sau partea de evaziune fiscală și mi-aș dori ca ANAF, le-am și solicitat să facă verificări la companiile cu un istoric negativ și nu la companiile pe care le verifică an de an de regulă și sunt tot cei care își plătesc taxele și țin și angajații. Întotdeauna ne-am obișnuit să ne ducem la aceia care chiar fac business”, a spus ministrul.