Republica Moldova a hotărât să-şi consolideze transparenţa sistemului bancar, în urma scandalului ”dispariţiei” unui miliard de dolari, care a aruncat această fostă republică sovietică săracădin Europa de Est în haos, declara săptămâna trecută pentru Reuters Cioclea.
”Candidatura lui Armaşu la preşedinşia (băncii centrale) îndeplineşte cerinţele şi aşteptările FMI şi Băncii Mondiale (BM), care sunt importante pentru (Republica) Moldova, care are un program pe trei ani cu FMI”, a declarat înainte vot speakerul (preşedintele) Parlamentului Andrian Candu.
”Armaşu a fost un partener de încredere al preşedintelui în exerciţiu (al băncii centrale), inclusiv în colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi alţi parteneri externi ai (Republicii) Moldova”, a adăugat el, potrivit news.ro
Armaşu demisionează din funcţia de ministru al Finanţelor vineri. El urmează să fie înlocuit în funcţie, cu titlu interimar, de adjunctul său, până la desemnarea noului ministru.
Numirea lui Armaşu, în vârstă de 49 de ani, în funcţia de guvernator al Băncii centrale a fost salutată de investitori în Republica Moldova, care cred că acesta va continua reforme iniţiate de Cioclea în urma scandalului bancar.
Scandalul – cunoscut drept ”furtul secolului” – a condus la proteste de stradă, FMI şi Uniunea Europeană (UE) au suspendat ajutoare, potrivit news.ro.
Înainte de vot, Armaşu s-a angajat să facă tot ceea ce poate pentru ca relaţiile Republicii Moldova cu partenerii săi externi să rămână bune.