„Vom păstra acest avans, fiindcă altfel se va crea o presiune pe bănci, dar şi pe cei care doresc să obţină un astfel de credit. În ceea ce priveşte vechimea locuinţelor, am considerat că limita de 5 ani va stimula construcţia de locuinţe noi. Însă putem discuta despre această limită. Avem nevoie de mai multe locuinţe şi o simplă tranzacţionare a celor existente nu va rezolva problema. Este posibil ca băncile să practice dobânzi mai mari în cazul creditelor prin Prima Casă pentru locuinţele mai vechi”, a declarat ministrul Finanţelor.
Anca Dragu a precizat că se pregăteşte o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă, astfel încât acesta să ofere predictibilitate.
În total, de la lansarea acestui program şi până în prezent, au beneficiat de credite circa 185.000 de persoane, valoarea totală a finanţărilor fiind de aproximativ 7,1 miliarde de euro, scrie Mediafax.
Ministerul Finanţelor: Cererea anuală depăşeşte oferta de locuinţe noi cu 250.000 de unităţi
Ministerul Finanţelor aduce ca argumente în favoarea continuării programului guvernamental Prima Casă, cel puţin până în 2021, dar cu stimularea construcţiei de case noi, faptul că prognozele oficiale arată un deficit de 250.000 de locuinţe noi în fiecare an, ca diferenţă între cerere şi ofertă, şi că în prezent România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după calitatea locuirii. Detalii, aici.