Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, afirmă, marţi, că trebuie luate măsuri, astfel încât economia să funcţioneze în continuare, iar puterea de cumpărare a cetăţenilor să fie menţinută. În legătură cu voucherele pentru alimente destinate celor cu venituri mici, ministrul apreciază că este bună ”orice fel de soluţie”.
Ministrul Adrian Câciu a afirmat, marţi, că trebuie luate măsuri ”astfel încât economia să funcţioneze în continuare şi cetăţenii să nu aibă o pierdere a puterii de cumpărare care să nu poată fi susţinută”.
Întrebat dacă asta înseamnă vouchere pentru alimente, ministrul a precizat: ”Ar putea însemna orice fel de soluţie care vine în sprijinul persoanelor cu venituri mici. În discuţiile pe care le-am avut la ECOFIN am obţinut acest cadru temporar de ajutoare de stat cu care putem veni în sfera economiei şi a gospodăriilor”.
Potrivit ministrului de Finanţe, prioritar este în acest moment să fie menţinută puterea de cumpărare. ”Inflaţia este destul de ridicată, nu este nouă, anul trecut poate era mai bine să acţionăm mai din timp (…) Trebuie ca puterea de cumpărare a cetăţenilor să fie menţinută, iar economia trebuie să funcţioneze. Ca mai mare problemă pe care economia o are sunt preţurile la energie şi la combustibili, care pot declanşa un efect al bulgărelui de zăpadă”, a mai declarat Adrian Câciu. Potrivit acestuia, fondurile europene sunt prioritare, având fonduri din exerciţiul financiar 2014 – 2020 care încă sunt nefolosite.
Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi tichete de masă pentru alimentele de bază
Adrian Câciu: Cea mai importantă provocare pentru perioada următoare, dincolo de inflaţie, este menţinerea lanţurilor de aprovizionare la un nivel sustenabil, astfel încât Europa să aibă necesarul de bunuri de primă instanţă
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat, marţi, în cadrul conferinţei Romanian Business & Investment Roundtable, organizată de Economist Impact Events, că cea mai importantă provocare pentru perioada următoare, dincolo de inflaţie, este menţinerea lanţurilor de aprovizionare la cote sau la un nivel sustenabil, astfel încât Europa să aibă necesarul de bunuri de primă instanţă. Ministrul a afirmat că invazia Federaţiei Ruse afectează economiile din Europa, iar statele UE din vecinătatea Ucrainei sunt suplimentar afectate, fiind implicate masiv în ajutorarea refugiaţilor.
De asemernea, criza energetică care exista dinainte de 24 februarie, este amplificată de acest conflict şi reclamă o transformare din temelii a politicilor din acest domeniu. ”Cea mai importantă provocare pentru perioada următoare, dincolo de inflaţie, este menţinerea lanţurilor de aprovizionare la cote sau la un nivel sustenabil, astfel încât Europa să aibă necesarul de bunuri de primă instanţă”, a mai spus ministrul.
Adrian Câciu a precizat că investiţiile în domeniul apărării şi securităţii sunt esenţiale, în contextul menţinerii focusului pe NATO.