„Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative. Eliminarea acestor şocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechităţi şi restul anul următor. Sunt costuri de tranziţie pe care nu ni le putem asuma”, a declarat ministrul Finanţelor.
Cîţu a anunţat că în şedinţa de Guvern de vineri se va da o primă citire ordonanţei cu modificările aduse OUG 114, iar cerinţele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.
„Vestea bună este că astăzi, în şedinţa de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanţei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanţa 114 şi cerinţele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanţa 114 vor fi eliminate. Şi acea opţiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor”, a dat asigurări Cîţu.
OUG 114 adoptată de Guvernul Dăncilă la finalul lui 2018 a modificat substanțial cadrul general de existență și funcționare a Pilonului II. S-au introdus noi cerințe de capital pentru administratorii fondurilor private, de până la 750 de milioane de euro la nivelul întregii industrii pentru anul 2019, reducerea cu până la 70% a comisioanelor de administrare și alte măsuri, precum opționalizarea Pilonului II, prin posibilitatea de a se muta banii de la Pilonul 2 de Pensii la Pilonul 1.