Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză, care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial şi un PIB în valoare nominală, la final de an, de 1372,5 miliarde de lei, dar şi de rezultatele privind veniturile bugetare pe primele 6 luni, precum şi analiza execuţiei bugetare la toţi ordonatorii de credite şi ţinând cont de priorităţile asumate pe partea de pachete de sprijin pentru eocnomie şi cetăţeni, care au fost parţial finanţate în prima jumătate a anului şi continuă să fie fie finanţate prin această rectificare, prin suplimentările de finanţări la anumiţi ordonatori de credite.
”Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control, aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB”, a spus ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, joi, ca răspuns la o întrebare, că „există riscul unei crize economice în România”.
„Situaţia este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată şi înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut şi conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situaţii şi întreruperi de lanţuri de aprovizionare, o serie de incertitudini.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă anunţă bani mai mulţi pentru Sănătate şi Educaţie la rectificarea bugetară
Există riscul. Deci nu suntem într-o oază în care suntem feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune de exemplu recesioniste, dar ele au fost sau sunt anticipatele pas cu pas pentru că trebuie să te uiţi cum funcţionează anumiţi indicatori proxy – de exemplu producţia industrială este în scădere. Asta îţi arată că vei avea o dificultate, cel puţin pe trimestrul 3 şi 4 şi trebuie să iei nişte măsuri, să revigorezi acea acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efectele orizontale”, a spus ministrul Finaţelor, Adrian Câciu.