Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi făcut public vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă, a anunţat, joi, după şedinţa Guvernului, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu care a prezentat proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru anul viitor.
Ministrul Finanţelor a precizat că în proiectul de buget a prognozat creşterea veniturilor nominale cu 1,6%, faţă de 2015. „Bugetul porneşte de la estimarea veniturilor, estimăm o creştere cu 1,6%. Proiecţia veniturilor s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici . Pe partea de cheltuieli, am avut în vedere măsurile adoptate în 2015 de Parlament şi Guvern, care au ca efect majorarea cheltuielilor bugetare cu 13 miliarde de lei„, a spus Anca Paliu Dragu.
Ministrul a adăugat că Executivul va păstra majorările de salarii decise de Parlament şi Guvernul Ponta pentru angajaţii din sectorul public. Majorările salariale vor duce la o creştere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016. Creşterile salariale vor fi făcute într-o singură tranşă.
Paliu Dragu a vorbit şi despre investiţiile publice. „Cheltuielile cu investițiile sunt calculate în creștere la 5,1% din PIB, față de 4,7% estimat pentru acest an, mai exact de la 33 miliarde lei, execuție estimată, la 37,7 miliarde lei. La ultima rectificare bugetară (octombrie), ţinta de cheltuieli pentru investiţii fusese coborâtă la 44,2 miliarde lei (6,27% din PIB)„, a explicat Anca Paliu Dragu.
Astfel, bugetul pe 2016 prevede venituri de 231 miliarde lei, cheltuieli de 252 miliarde lei, cheltuieli de personal 57 miliarde lei şi asistenţă socială 79 miliarde lei, potrivit proiectului aprobat de principiu joi de către Guvern.
Totodată, Ministerul Apărării va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% faţă de proiectul de buget pe care-l elaborase Guvernul Ponta.
Alt minister care va primi o alocare suplimentară, de peste un miliard de euro, este cel al Dezvoltării. Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru reabilitarea a 1.000 de şcoli.
Comparativ cu 2015, cheltuielile au fost majorate la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, la Educaţie cu 9,6% şi la cercetare-dezvoltare cu 23%.
Ministrul Finanţelor a anunţat şi schimbarea paradigmei contribuabil – stat printr-o atitudine mai prietenoasă faţă de contribuabil. „Avem în vedere schimbarea paradigmei contribuabil – stat, astfel încât statul să fie în slujba contribuabilului. Ne gândim la măsuri prin introducerea plătii cu cardul şi online, conectarea tuturor bazelor de date, să reducem birocraţia şi drumurile de la un ghişeu la altul„, a mai spus Paliu Dragu.
Ministrul Finanţelor a declarat că în proiectul de buget pe 2016, deficitul bugetar prognozat va fi de 2,95%, cu un produs intern brut de 746,6 miliarde lei, fiind anticipată o creștere economică de 4,1%.
Întrebată dacă salariul minim va fi majorat la 1.200 de lei, Paliu a spus: „Am iniţiat un studiu prin care să vedem în ce măsură creşterea salariului minim ar eroda competitivitatea României şi ar fi erodată economia. Vom decide şi posibilele tranşe în care vor fi făcute aceste creşteri„.
„La nivelul UE, multe state membre realizează creşterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare, se pun toate aspectele care decurg din creşterea salariului minim, încât creşterea să nu afecteze economia„, a mai explicat ministrul.
Proiectul de buget pe anul 2016 va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor vineri seară sau sâmbătă.