Preşedintele, Liviu Dragnea, şi premierul Grindeanu i-au convocat, marţi, pe miniştri, nemulţumiţi de proiectul de buget pe 2017. „Întorcându-ne în ţară, şi eu şi primul-ministru am fost destul de nemulţumiţi constatând că ceea ce am stabilit la plecarea din ţară nu s-a reflectat în proiectul de buget, drept pentru care (…) mâine (marţi – n.r), fiecare ministru este chemat pentru a se rediscuta bugetul”, a declarat Liviu Dragnea, luni seară.
El a spus că revizuirea bugetelor va viza atât ministerele, cât şi instituţii guvernamentale. „N-am înţeles de ce a trebuit să se mărească bugetul SRI. N-am primit nici eu, nici premierul răspunsuri serioase, argumentate. N-am înţeles de ce la Administraţia Prezidenţială a fost doar 4% reducerea”, a exemplificat Dragnea.
Social-democratul a mai precizat că bugetul va trebui să reflecte conţinutul programului de guvernare.
Bugetul pe 2017 a fost construit pe un ritm de creştere economică de 5,2% şi un deficit de aproape 3% din PIB. Cea mai mare creştere se observă în cazul Ministerului Public, acolo unde sunt grupate bugetele DNA, DIICOT, ANI sau cel al Instanţei Supreme. Aici creşterea totală este de 18%, iar cei mai mulţi bani merg la DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest ultim caz vorbim despre o creştere a bugetului cu 21,34%. Cea mai mare scădere la acest minister este la Agenţia de Integritate, care primeşte doar 75% din banii pe care i-a avut anul trecut.
În proiectul de buget pentru 2017, Guvernul taie din banii lui Iohannis pentru acest an. Bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi cu două milioane de lei mai mic decât anul trecut.
Sume mai mici cu aproximativ 15% sunt alocate şi Parlamentului. Pe de altă parte, SRI este singurul serviciu secret care primeşte bani mai mulţi în bugetul pe acest an. Este vorba de o creştere de doar un procent, în timp ce scăderile alocărilor pentru celelalte servicii se învârt în jurul a 10%.
Bani mai mulţi vor primi în schimb ministerul Public şi cele ale Muncii şi Sănătăţii.