Ministrul Finanţelor: Este posibilă reintroducerea impozitării globale a veniturilor. Cota unică va fi redusă la 10% din 2018

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că, în cadrul discuţiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creşterea poverii fiscale. Dimpotrivă, Guvernul ar intenţiona să reducă cota unică de la 16% la 10%.
Filip Stan
12 apr. 2017, 15:34
Ministrul Finanţelor: Este posibilă reintroducerea impozitării globale a veniturilor. Cota unică va fi redusă la 10% din 2018

UPDATE.  „Rețeta de globalizare a veniturilor va genera o creștere a bazei de impozitare. Astăzi, în România există 360.000 de contracte de muncă part-time ca unică sursă de venit. Aici vorbim de o zonă de muncă la gri. Contractul se face pe sumă mică, dar e puțin credibil că cineva poate să trăiască dintr-un venit… Prin globalizarea veniturilor nu mai au scăpare. Facem globalizarea tuturor veniturilor și dacă ele se situează sub 2.000 lei, atunci e zero (impozitul n.r.). Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună și atunci acceptă pe propria declarație să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor în relația cu fiscul, iar între reprezentantul lor și fisc va fi consultantul fiscal”, a spus Ștefan.

El a precizat că în acest context consultantul fiscal este „medicul gospodăriei fiscale”.

„El va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanțe, așa cum medicul primește plată de la Casa de Sănătate, în funcție de câte gospodării are în administrate. Acest consultant fiscal va fi cel care va completa declarația fiscală pentru gospodăria respectivă, el fiind un bun cunoscător al legii, va ști să valorifice toate facilitățile de care poate să beneficieze gospodăria. Se va realiza un venit global brut din care se scad deducerile, precum 1.600 lei sau 1.200 pentru fiecare copil în funcție de venitul realizat lunar, asigurările la fondurile de pensii, asigurările de sănătate, taxele de școlarizare, de educație a copilului. Pe diferență se va aplica cota de impozitare. Din ce a rămas, se aplică impozit de 10%, dacă ce rămâne acolo este peste 2.000 lei”, a explicat ministrul Finanțelor.

Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanți fiscali.

„Noi avem un orizont de timp suficient pentru această chestiune. Dacă se schimbă regula de la 1 ianuarie 2018, prima declarație de acest gen va fi în mai 2019. Noi avem ca țintă decembrie 2018 să avem rezolvată problema consultanților fiscali, astfel ca între decembrie 2018 — mai 2019 să se facă această arondare a consultanților fiscali pe gospodării. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanți fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură și un onorariu suficient de tentant, poate să se dacă până la 10.000 lei, pe medie. Consultantul fiscal poate să fie și consilier pe plasamente, poate să dea un sfat pe plasamente pe bursă sau depozite la bănci. El devine ca un medic financiar al familiei”, a mai arătat Ștefan, potrivit Agerpres.

Viorel Ştefan a negat faptul că actualul guvern ar avea intenţia să renunţe la cota unică de impozitare, el precizând că se doreşte doar ca nivelul acesteia să fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 şi să se introducă neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.

Ministrul de Finanţe a precizat că impozitarea veniturilor va fi însă globalizată, lucru care a mai avut loc în România până în anul 2005. ”Globalizarea impozitării veniturilor înseamnă că, dacă un salariat realizează venituri principale din relaţii de muncă, el va plăti 10% impozit pe venit în fiecare lună, dar la sfârşitul anului până în luna mai a anului următor va depune o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate şi va avea loc o regularizare”, a declarat Ştefan.

Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui să mai plătească la Fisc, în caz că a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume, scrie News.ro.

Viorel Ştefan a evitat să precizeze care vor putea fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat că, în funcţie de politica de stimulare a unor activităţi adoptată de Guvern, acestea ar putea fi contribuţiile la pilonul II de pensii, asigurările private de sănătate sau cheltueilile cu educaţia copiilor. Ministrul a precizat că se discută în grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finanţe despre posibilitatea introducerii unei ”chei de rambursare” către contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat în întreţinere.

Citeşte şi: Vasilescu, despre impozitul pe gospodărie: Fiscalizăm totul. Ca să vă deduceţi cheltuielile veţi cere facturi şi bonuri peste tot

Ministrul a vorbit că un alt avantaj al schimbării modului de gestionare a impozitării veniturilor este modificarea comportamentului cetăţenilor faţă de comercianţi prin faptul că primii vor fi stimulaţi să păstreze toate bonurile cu achiziţiile făcute pentru a face dovada efectuării unor cheltuieli deductibile de la impozitare. În plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.

”Mecanismul de globalizare a impozitării veniturilor nu va putea funcţiona fără consiliere fiscală”, a mai spus Viorel Ştefan, adăugând că va trebui constituit un corp de consultanţi fiscali angajaţi de către stat să ofere consultanţă fiscală persoanelor fizice. O parte dintre consultanţii ficali ar putea fi selectaţi dintre cei 30.000 de angajaţi ai ANAF.

Viorel Ştefan a mai spus că discuţiile privind forma pe care o va avea Codul Fiscal din 2018 sunt încă în stadiu incipient.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit, marţi seară, despreun impozit pe gospodărie pe care ar vrea să îl introducă Ministerul de Finanţe, ea susţinând, la România TV, că românii vor putea astfel să îşi deducă toate cheltuielile, inclusiv meditaţiile pe care le primesc copiii, şi astfel va dispărea economia neagră din ţară.

„Este sistemul american, dacă vreţi. Dacă vor citi programul de guvernare vor înţelege cum se face acest lucru. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile. Păi fiscalizăm totul. Dumneavoastră, de exemplu, dacă anul viitor veţi avea posibilitatea să duceţi copilul la şcoala de balet şi să vă deduceţi această chitanţă, această cheltuială, veţi cere chitanţă? Logic. Dacă vă puneţi perdele în casă şi ştiţi că se pot deduce, mergeţi şi cereţi chitanţă? Veţi ajunge la un moment dat să cereţi de peste tot facturi. Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi”, a spus ministrul.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Pârtia din București de care puțini știu. Accesul era gratuit și se putea ajunge foarte ușor la ea
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Cu ce cifre încep
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale