„Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an. Handicapul pe bugetul pe 2019 a fost de 19 miliarde de lei. Nu sunt cheltuieli pe care eu le-am făcut, erau acolo”, a declarat Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, la audierea în comisiile parlamentare.
Chiar dacă nu a nominalizat companiile, investigaţia vizează cu siguranţă măcar două companii, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Bugetul pe 2019 previziona dividende de peste 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, circa jumătate de miliard de la Nuclearelectrica, care nu a mai dat dividende deloc. Neîncasarea dividendelor a dus la majorarea deficitului cu 0,1% la 4,6% din PIB.
Hidroelectrica a plătit 1 miliard de lei în luna decembrie, mai puţin decât se estima iniţial, 1,25 miliarde de lei. Banii nu puteau totuşi fi plătiţi în buget decât în 2020.
Surse din Ministerul Economiei, acţionarul de drept la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, au precizat în decembrie pentru Mediafax că de la Ministerul de Finanțe nu a venit nicio solicitare pentru a cere dividende, caz în care banii au fost lăsaţi în companii.
Ministrul Economiei Virgil Popescu afirmase recent că Nuclearelectrica nu a dat dividende pentru ca banii să rămână în companie pentru investiţii.
Citeşte şi: Tarom şi Complexul Energetic Oltenia vor primi ajutoare de stat. „Aveam şanse 99% ca să se închidă”
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, în cadrul discuţiilor din comisiile parlamentare de specialitate, că este nevoie de un ritm gradual de reducere a deficitului bugetar, pentru a nu exista un şoc negativ, şi a subliniat că ar fi dorit să plătească pensiile mărite de la 1 ianuarie.
Miniştrii Guvernului Orban II sunt audiaţi de comisiile de specialitate, începând de luni şi până miercuri.. Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu a făcut nicio modificare în structura Cabinetului, aşa că actualii miniştri interimari sunt propuşi pentru aceleaşi portofolii.
Florin Cîţu, propus la Finanţe, a fost primul care a apărut în faţa parlamentarilor.
Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat, în cadrul discuţiilor, că deficitul bugetar crescut va avea consecinţe negative mari asupra României.
„Deficitul va avea consecinţe foarte mari asupra României, am putea avea euro la 8 lei, o să fim mai săraci. Aveţi şi dumneavoastră o parte din vină, aţi fost ministru în ultimele două luni”, a spus Năsui.
Cîţu a subliniat că a găsit o situaţie foarte delicată când a preluat portofoliul şi a ales un ritm gradual de reducere a deficitului pentru a nu avea şocuri negative în economie.
„O reducere anul acesta la sub 3% ar înseamna un impact negativ în economie. Reducerea graduală este un plan credibil”, a spus Cîţu.
Totodată, ministrul i-a răspuns deputatului PSD Marius Budăi, care i-a cerut să răspundă dacă pensiile vor fi majorate cu 40% de la 1 septembrie.
„Eu aş fi vrut să plătim pensiile de la 1 ianuarie. Ar trebui să spuneţi românilor de ce nu aţi crescut pensiile de la 1 ianuarie. Banii pentru pensii sunt în buget. Aplicarea legii pensiilor ţine de Ministerul Muncii. Legea pensiilor se aplică”, a afirmat Cîţu.