Întrebat despre măsurile pe care Guvernul le va lua în fața amenințărilor de grevă, ministrul Finanțelor a explicat că este necesar să se aștepte finalizarea execuției bugetare pentru primul trimestru înainte de a lua decizii. „Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri”, a subliniat Boloș.
Referitor la costurile și dobânzile împrumuturilor guvernamentale, Marcel Boloș a evidențiat impactul negativ al ratingului țării. „Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut”, a menționat el, subliniind ratingul țării de BBB minus și dobânzile corespunzătoare.
Potrivit Agenției de evaluare financiară Fitch Ratings, ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susținut de calitatea de țară membră UE și de intrările de capital asociate care susțin convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. Cu toate acestea, deficitele bugetare și de cont curent, istoricul modest în consolidarea fiscală și alte aspecte ridicate constituie provocări.
Fitch prognozează un deficit guvernamental de 6% în PIB pentru anul 2024 și unul de 6,4% în 2025 pentru România. Aceste estimări reflectă necesitatea unor măsuri responsabile și pragmatice pentru gestionarea resurselor financiare și menținerea stabilității economice în contextul actual.