Tanczos Barna a atras atenția asupra climatului economic global instabil, în care deciziile se schimbă cu o rapiditate fără precedent, afectând toate statele, inclusiv România.
„Nu putem prognoza în niciun caz o recesiune, pentru că am văzut şi ieri cât de fluid este totul, cât de mişcătoare sunt aceste măsuri, aceste tendinţe. Pentru că Statele Unite ale Americi au făcut un pas înapoi, lucrurile sunt într-o evoluţie foarte rapidă şi ce este, cred, neobişnuit acum, pentru întreaga lume, este viteza cu care se schimbă, se modifică anumite lucruri anunţate, puse în practică, revocate, suspendate. Centrul de greutate s-a mutat acum pe China, deci lucrurile sunt în plină evoluţie”, a afirmat Tanczos Barna.
Ministrul a admis că această „fluiditate de măsuri şi de tendinţe” pune România într-o poziție delicată, însă a evidențiat importanța concentrării pe acțiuni ce pot fi controlate intern.
„Trebuie să fim foarte atenți pe termen scurt ce putem noi, cu forţele noastre, să ținem sub control. Nu suntem aproape de majorări de taxe, reforma fiscală se va discuta în a doua parte a anului, aşa cum am spus de mai multe ori, România s-a angajat să facă o reformă fiscală. De ani de zile lucrurile sunt cunoscute şi sunt asumate în PNRR, dar în momentul de faţă nu este nevoie de majorări de taxe”, a mai spus acesta.
În ceea ce privește prețurile, Tanczos Barna susține că, pe termen scurt, nu sunt de anticipat scumpiri semnificative. Totuși, evoluțiile internaționale, mai ales cele legate de conflictul comercial dintre China și Statele Unite, pot influența semnificativ piețele.
„Pe termen mediu şi lung, nu ştim cum se va termina această dispută între China şi America, dar anumiţi specialişti prognozează inclusiv o reducere a preţurilor la bunurile aduse din China, dacă piaţa americană se închide acolo, iar China trebuie să se reorienteze, de exemplu, spre pieţele din Europa”, a precizat el.
Citește și: Carburanții au scăzut sub 7 lei/litru. Prețurile de astăzi, 10 aprilie
Ministrul Finanțelor a comentat și impactul creșterilor de pensii și salarii realizate în 2024, care se resimt în bugetul anului curent.
„Poţi să ai pretenţia să reduci cheltuielile, dar în niciun caz nu poţi avea, de pe o lună pe cealaltă, acel impact visat de unii. Trebuie, într-adevăr, să ţinem sub control aceste cheltuieli şi în primul rând să ţinem sub control angajările la stat. Acest lucru se întâmplă, pentru că avem deja în luna februarie primul semnal faţă de ianuarie, începe să stagneze şi să scadă numărul de angajaţi în sectorul public, dar tendinţa trebuie continuată”, a explicat ministrul.
Referitor la angajările în instituțiile publice, ministrul a menționat că se observă o reducere a numărului de angajați, cauzată în principal de plecări naturale și lipsa angajărilor noi.
„Concret, numărul de angajaţi a scăzut prin plecări naturale şi neangajări noi. Aceasta este tendinţa care trebuie păstrată la toate instituţiile statului, aşa încât până la sfârşitul anului să ne putem încadra în acea reducere de 5% pe cheltuieli de personal şi pe cheltuieli de funcţionare”, a adăugat el.
În încheiere, Tanczos Barna a arătat că, deși există o creștere a încasărilor din impozite și contribuții sociale, menținerea deficitului bugetar în limitele asumate va depinde în continuare de atragerea fondurilor europene.
„Avem o creştere pe încasările pe impozite şi pe contribuţii sociale, care vine, desigur, şi în urma majorărilor salariale de anul trecut, creşterilor economice de anul trecut şi creşterii salariului minim de anul trecut. Este un semnal pozitiv din acest punct de vedere, dar pentru a ne încadra în deficit avem în continuare nevoie de absorbţia fondurilor europene”, a încheiat ministrul Finanțelor.