Ministrul Finanţelor: România va reveni în 2022 la un deficit de sub 3% din PIB

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunţă că un deficit de sub 3% din PIB pentru prezent ar reprezenta o frână prea puternică pentru economica românească. Promisiunea Guvernului faţă de Comisia Europeană este că România va reveni în 2022 la un deficit de sub 3% din PIB, mai spune Florin Cîţu.
Romania TV
18 dec. 2019, 13:38
Ministrul Finanţelor: România va reveni în 2022 la un deficit de sub 3% din PIB

„Pe partea de cheltuieli, este clar că a trebuit să arătăm o reducere ca procent din PIB, suntem un Guvern responsabil, care trebuie să repare ceea ce s-a stricat în ultimii 3 ani de zile, promisiunea noastră faţă de Comisia Europeană este că vom reveni la un deficit sub 3% din PIB în 2022. În discuţiile pe care le-am avut, şi cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar Internaţional, cu instituţiile internaţionale private şi cu agenţiile de rating, am arătat foarte clar că da, vrem să arătăm consolidare fiscală, vrem să arătăm că acest Guvern nu iroseşte bani, în acelaşi timp, în condiţiile unei economii globale care stagnează, ca să nu zic că încetineşte, o reducere a deficitului bugetar astăzi, sub 3 % din PIB ar fi însemnat o frână mult prea puternică pentru economie”, a afirmat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor a apreciat că Guvernul nu poate realiza foarte repede trecerea către o politică fiscală neutră.

„Politica fiscală nu o să mai fie o sursă de volatilitate în economie, iar trecerea de la o politică fiscală pro-ciclică, pe care am văzut-o în ultimii ani – şi aici pro-ciclic înseamnă o politică fiscală care exagerează doar artificial dinamica economică – la o politică fiscală neutră, nu se face peste noapte. Vrem să reducem din costurile de tranziţie de la o politică fiscală pro-ciclică la o politică fiscală neutră cât de mult posibil, şi de aceea gradual vom reduce deficitul bugetar (până la, n.r.) sub 3% din PIB”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta a precizat că bugetul e fundamentat pe o creştere economică evaluată la 4,1% şi este primul buget care a avut ca obiectiv eliminarea risipei banului public şi alocarea resurselor cu prioritate către sectoarele productive.

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor îl contrazice pe Orban: Creşterea salariilor profesorilor, inclusă în buget

Ministrul Finanţelor a explicat că estimarea de creştere economică de 4,1% se bazează pe o creştere a contribuţiei investiţiilor faţă de contribuţia consumului.

„Estimarea noastră de creştere economică de 4,1% se bazează pe o schimbare a structurii bugetului, cât s-a putut face, iar în acest buget contribuţia investiţiilor la creşterea economică, sau formării brute de capital fix, asta înseamnă investiţiile în mijloace fixe atât din sectorul public cât şi din sectorul privat, este mai mare în 2020 decât contribuţia consumului. Asta înseamnă că factorii productivi din economie cresc în perioada următoare”, a estimat Florin Cîţu.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a negat informaţiile din spaţiul public privind o scădere a bugetelor pentru Educaţie şi Sănătate.

„Nu scad bugetele nici la Educaţie şi nici la Sănătate. La Ministerul Sănătăţii e redistribuirea banilor dintre minister şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a trebuit să punem în plus 3 miliarde de lei la CNAS, sunt cheltuieli şi cu salarii, şi cu concediile medicale, decontarea cu centrele medicale, şi a trebuit să acomodăm acest lucru, dar bugetul Sănătăţii şi al CNAS creşte cu 100 de milioane faţă de anul trecut. La Educaţie, la fel, avem o creştere de la 32 de miliarde la 32,8 miliarde, deci nu există o scădere nici la Sănătate şi nici la Educaţie”, a menţionat Cîţu.

El consideră că rectificarea bugetară din vara lui 2020 va fi una pozitivă, cu venituri mai mari decât cele estimate.

„Sunt sigur că în timpul anului o să avem surprize pozitive şi cred că în vară rectificarea bugetară va fi una pozitivă, pentru prima oară în ultimii ani va fi o rectificare cu adevărat pozitivă, adică veniturile vor fi mai mari decât cele estimate şi vom putea să redistribuim aceşti bani către domeniile productive din economie”, a afirmat Florin Cîţu.

La capitolul investiţii, ministrul Finanţelor a subliniat că este important pentru Guvern să înceapă autostrada Sibiu-Piteşti în anul 2020.

„Sumele alocate pentru investiţii sunt de 4,5% din PIB ceea ce înseamnă cu mult peste ceea ce alocă alte ţări mai bogate din Uniunea Europeană. 50,5 miliarde faţă de 44,4 miliarde de lei anul trecut. Deci o creştere şi nominală şi ca procent din PIB. Jumătate din bani sunt din fonduri europene, jumătate de la bugetul de stat. Şi aţi văzut cum sunt alocaţi. Sunt anexele la Buget, la Ministerul Transporturilor, sunt şi la locale. Deci sunt mai multe proiecte. Dar clar pentru noi este important să începem Sibiu – Piteşti anul acesta, să începem spitalele regionale , să înaintăm documentaţia, poate şi aeroportul de la Braşov. Am alocat şi pentru acesta bani. Sunt 50 de milioane de lei alocaţi să începem anul acesta. Sunt câteva proiecte pe care eu le-am văzut, dar în anexă sunt mult mai multe”, a spus Florin Cîţu, întrebat despre solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis ca în buget să fie prevăzuţi bani pentru investiţii.

Întrebat dacă a avut discuţii cu instituţiile financiare internaţionale despre un posibil deficit mai mare, ministrul Finanţelor a subliniat că pentru România este important să realizăm o consolidare fiscală în perioada următoare.

„Discuţiile sunt continue şi cu FMI şi cu Comisia Europeană. Am discuţii săptămânal aproape, pe mai multe teme, dar am fost şi la Ecofin, FMI a fost în România. Deci au fost multe ori când am discutat despre execuţia bugetară. Nu, eu am vorbit foarte clar şi strategia fiscal-bugetară care acum este pentru noi lege, este aprobată, ar trebui să arate o consolidare fiscală în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîţu.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce presiune trebuie să ai la anvelope când e ger. Greșeala pe care mulți șoferi ajung să o facă
Capital.ro
Proprietarii de mașini, taxați cu 200 de lei pe an. Termen limită de plată, 31 martie
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ultimele fotografii ale pasagerilor morți în tragedia aviatică din Coreea de Sud: un copil de 3 ani privește entuziasmat pe fereastra avionului
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu, înmormântat pe 30 decembrie 1989. Secretul pe care puțini l-au aflat
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu se oprește. A anunțat toată România: Se poate instaura iar dictatura
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Guvernul german confirmă: Atacatorul din Magdeburg suferă de tulburări psihiatrice
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului